
Britse Christmas trifle met vijgen
Een duurder recept, maar verse vijgen zijn een plezier op zich. Zij zijn dan ook de ster in deze Britse trifle. Het oorspronkelijke recept gebruikt rozenwater, maar dat zou ik niet aanraden en heb ik bijgevolg ook weggelaten in de herwerkte versie. Zoals vaderlief het zo mooi verwoordde: “Ik proef… parfum”. 😉 Dat willen we niet he!
Aan elke trifle is wat werk; deze is geen uitzondering. Een dag op voorhand beginnen is de boodschap!
INGREDIËNTEN
Voor de luchtige cake (zélf maken, bitte!):
- 1 stukje plantaardige “boter”
- 85g gezeefde patisseriebloem + 1 extra el
- 85g fijne kristalsuiker + 1 extra el
- 3 eieren
- 1 1/2 el lauw water
- een snuifje zout
Voor de vijgen:
- 14 verse vijgen, best niet té vers, zodat ze hun vorm mooi behouden bij het koken
- 50ml water
- 150g fijne kristalsuiker
- sap en zeste van een halve citroen
- 4el granaatappelmelasse (verkrijgbaar bij Oil & Vinegar als “pomegranate sour” — wordt ook gebruikt in heel wat Perzische gerechten, bv. fesenjoon, dus altijd leuk om in huis te hebben)
- 1 tl kaneel
Voor de room:
- 600ml lactosevrije volle room (Dilea)
- 5 el bloemsuiker
- 2 1/2 el citroensap
Extra’s:
- 75ml rode porto
- 75ml crème de cassis
- 200g zwarte kersenconfituur
- 2 el lactosevrije melk
- 3 à 4 el granaatappelpitten
- 2 el ongezouten pistachenoten, grof gehakt
WERKWIJZE
- Eerst maken we de luchtige cake, Victoria sponge in het Engels. Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180° (conventioneel). Be”boter” een springvorm (diameter 20cm) en leg een uitgeknipt vel bakpapier op de bodem. Doe de extra eetlepel bloem en kristalsuiker in de vorm en laat deze langs de zijkanten van je bakvorm glijden, zodat ze een laagje krijgen. De restjes mogen er weer uit.
- Doe de eieren en 85g kristalsuiker in een mengkom en klop ze op met een handmixer tot het mengsel licht van kleur is, goed schuimt en toegenomen is in volume.
- Voeg het lauwe water toe en lepel de gezeefde bloem en het snuifje zout onder het deeg met een spatel tot je een mooi deeg hebt.
- Doe het deeg in de springvorm en bak 30 minuten in de oven.
- Haal de cake uit de vorm, draai ‘m om, doe het vel bakpapier eraf en laat helemaal afkoelen.
Terwijl de cake in de oven staat, geven we onze vijgen de royal Christmas treatment!
- Snijd het topje van elke vijg af. Halveer vervolgens elke vijg en leg ze in een kookpot (niet te groot, niet te klein, zodat er straks een bodempje vloeistof in staat).
- Voeg het water, de suiker, sap en zeste van een halve citroen en kaneel toe.
- Laat de mengeling warm worden op een middelhoog vuur. Zodra de suiker is opgelost, koken we de vijgen 3 à 4 minuten. Af en toe voorzichtig roeren. Bedoeling is dat de vijgen hun vorm zo goed mogelijk behouden. Als je hier en daar een misvormd mormel hebt: geen probleem. Die verstoppen we straks in het midden van de trifle. 😉
- Voeg de granaatappelmelasse toe en laat nog 2 minuten verder pruttelen. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.
Cake: check! Vijgen: check! Nu de roomlaag en extra’s nog!
- Doe alle ingrediënten in een mengkom en klop de room stijf. Houd apart.
- Meng de porto met de crème de cassis in een kleine maatbeker.
Check! Assembleren die handel!
- Snijd de cake in schijfjes van 2 cm dik en besmeer ze royaal met de kersenconfituur. Leg de helft van de cakeschijven in de bodem van je glazen triflevorm.
- Giet de helft van het porto/cassismengsel over de cakeschijven.
- Leg de helft van je vijgen erbovenop, met de snijkant tegen het glas. Misvormde (=platgekookte) vijgen mogen in het midden, zodat niemand ze ziet. 😉 Verdeel de helft van het kookvocht van de vijgen over deze laag.
- Werk af met een laag room (ook hier weer de helft).
- Herhaal met de andere helft cakeschijven, vijgen en vloeistoffen. De laatste laag room komt er morgen pas op!
- Bedek de triflevorm en mengkom met de resterende room met folie en laat een nachtje opstijven in de koelkast.
De volgende dag…
- Maak de slagroom wat losser met de melk (ongeveer een half uur voor je gasten komen).
- Verdeel de room over de trifle.
- Werk net voor het serveren af met de granaatappelpitten en grof gehakte pistachenoten.
Neefje Jesse zag het helemaal zitten! Voor alle duidelijkheid, dit was onderdeel van mijn verjaardagsbuffet (33ste verjaardag, maar ik heb gezegd dat enkel de eerste 3 nog van belang is, toch? Dat tweede cijfertje hoeft niet vermeld te worden. :-p)

