
Lemon drizzle cake met citroenjenever
Een Britse klassieker met een Vlaamse twist. Meer dan gesmaakt door mijn derdejaarskapoenen Toerisme & Recreatiemanagement! Als basis nam ik het elderflower & lemon drizzle cake-recept op GoodToKnow.
INGREDIËNTEN (voor 12 personen — of 6, als ze van grotere stukken houden ;))
- 225g sojaboter op kamertemperatuur (Alpro)
- 225g + 2 el fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 225g zelfrijzende bloem
- zeste en sap van 1 citroen
- 100ml citroenjenever
- 2 el warm water
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180* (conventioneel). Vet een springvorm van 20cm diameter in met wat sojaboter en bekleed de onderkant met bakpapier.
- Doe de 225g sojaboter, kristalsuiker, zeste en sap van een citroen in een mengkom. Meng grondig met een handmixer.
- Voeg de eieren één per één toe en meng steeds goed. Voeg na het laatste ei ook 2 el van de zelfrijzende bloem toe en meng alles een laatste keer.
- Zeef de resterende bloem over de mengkom, doe de 2 eetlepels warm water erbij en meng met een houten lepel.
- Doe het deeg in de springvorm, ga met de houten lepel over de bovenkant zodat ie mooi vlak is en bak 50 minuten in de voorverwarmde oven. Ga na of het deeg gaar is door in het midden een houten prikker te steken. Komt ie er proper uit? Hoera! Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm.
- Doe het citroensap en de citroenjenever in een gietbeker en meng goed.
- Prik gaten over de hele cake met een houten prikker en giet de mengeling van citroensap en jenever over de cake.
- Strooi de 2 eetlepels kristalsuiker over de cake en laat de cake tot slot volledig afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm en snijd in 12 stukken.

