
Quinoacurry met scampi
In januari ontbreekt het ten huize Plofknook nooit aan goede voornemens. Nóg gezonder eten, meer bewegen, werk maken van X, Y en Z… The usual. Hoe lang we al die voornemens doorgaans volhouden laat ik in het midden (*kuch*), maar ze zijn er! Een eeuwige favoriet is “minder verspillen”, met als gevolg dat er in de eerste maand van het jaar een fraaie resem “opwerkrecepten” worden gecreëerd. Weg met die restjes! Niet naar de winkel! We gebruiken wat er in huis is! Deze quinoacurry kwam zo tot stand.
Liever een vegetarische versie? Gebruik dan een blik kikkererwten i.p.v. scampi.
INGREDIËNTEN (3 à 4 personen)
- 2 courgettes, in halve maanstukjes gesneden
- 2 puntpaprika’s, ontpit en in reepjes gesneden
- 1 zoete ui, fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, in plakjes gesneden
- 400g scampi (diepgevroren; niet ontdooid)
- 100g quinoa + 150ml kokend water
- 50g geroosterd boekweit + 100ml kokend water (Dit is één van die zakjes die maar een paar keer per jaar uit de kast wordt gehaald. Ideaal voor een “opwerkertje” dus. Je kunt deze curry echter perfect maken met enkel 150g quinoa en 225ml water.)
- 70g tomatenpuree
- 3 el tamarindepasta (verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt)
- 2 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 el gemberpoeder
- 1 el kurkumapoeder
- 1 el curryblad
- 1 el knoflookpoeder
- 125 ml groentebouillon
- 1 blik kokosmelk (400ml)
- 3 el rijstolie
- peper en zout
WERKWIJZE
- Doe de boekweit samen met 100ml kokend water in een steelpan. Dek af, zet het vuur op laag en laat 5 minuten pruttelen.
- Doe er vervolgens de quinoa en nog eens 150ml water erbij. Dek weer af en laat nog 10 minuten pruttelen. Doe in een kom en zet opzij.
- Verhit 1 1/2 el olie in een wok en bak de ui en knoflook in enkele minuten gaar. Voeg het komijn- en korianderzaad toe en bak alles al roerend nog 1 minuut.
- Doe vervolgens de diepgevroren scampi, wat zout en het lookpoeder erbij. Door het vocht zal er niets aanbakken; no worries. Bak de scampi bijna gaar en doe ze samen met de ui en knoflook bij de quinoa en boekweit.
- Doe de rest van de olie in de wok.
- Bak de paprikareepjes 3 minuten op een hoog vuur.
- Voeg de courgettemaantjes toe en kruid goed af met zwarte peper. Bak nog 6 minuten onder regelmatig roeren.
- Doe het gemberpoeder, kurkumapoeder en curryblad erbij. Meng goed.
- Voeg de tomatenpuree toe en meng alles goed. Je mengeling wordt nu behoorlijk droog. Goed roeren is de boodschap.
- Voeg de bouillon, tamarinde, ketjap manis, sojasaus en kokosmelk toe. Roer een keertje door en breng bijna aan de kook.
- Zet het vuur op laag en laat 20 minuten onbedekt sudderen. Af en toe roeren. Proef en doe er indien nodig meer peper en/of zout bij.
- Doe de quinoa, boekweit, ui, knoflook en scampi in de wok. Meng alles goed en laat nog 3 minuten doorwarmen op een zacht vuur.
Smakelijk!

