Bik Exotique!,  Soepsloeber!

Kari Laksa Udang

Oftewel pikante currysoep met scampi uit Zuidoost-Azië. Laksa ontstond in Singapore; dit recept komt uit Maleisië. Heerlijk op een koude winterdag!

INGREDIËNTEN (4 à 6 personen)

Voor de currypasta:

  • 16 gedroogde chilipepers, 10 minuten geweld in kokend water (Dit lijkt verschrikkelijk veel peper, maar is het niet. Niet gierig zijn!)
  • 6 kleine sjalotten
  • 8 tenen knoflook
  • 40g gember
  • 4 stengels citroengras
  • 1 tl belachan/trassi, droog geroosterd (= garnalenpasta/shrimp paste — verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten. Je kunt ook 2 tl vissaus gebruiken als alternatief.)

Droge kruidenmengeling:

  • 2 el korianderzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 tl zwarte peperbollen
  • 4 groene kardemompeulen

Andere ingrediënten:

  • 200g vermicellinoedels
  • 1 tl kurkuma
  • 6 el rijstolie
  • 3 tl zout
  • 2 tl suiker
  • 200ml kokosmelk
  • 24 scampi (gepeld)
  • 150g spinazie, grof gehakt
  • 150g sojascheuten
  • sap van 2 limoenen
  • 1 1/2 l kokend water (2x)

WERKWIJZE

  1. Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een hakmolen en blitz tot een gladde pasta. Zet opzij.
  2. Doe alle ingrediënten voor de droge kruidenmengeling in een klein steelpannetje en rooster ze kort, tot ze hun aroma’s vrijgeven. Doe ze vervolgens in een specerijenmolen en maal ze fijn. Doe ze samen met de kurkuma bij de currypasta. Meng alles goed.
  3. Doe de vermicelli in een kom, voeg 1,5 l kokend water toe en laat de noedels 2 minuten blancheren. Giet ze af, laat kort afdruipen en doe ze vervolgens in een kom met ijskoud water. Giet ze na 3 minuten opnieuw af en laat weer afdruipen.
  4. Verhit de rijstolie in een grote soeppot over middelhoog vuur. Doe de currypasta in de pot en bak de pasta al roerend 3 à 4 minuten. Vergeet niet te genieten van de aroma’s! Voeg een klein beetje water toe als de pasta te droog wordt/te veel aan de pot blijft plakken.
  5. Voeg de suiker, kokosmelk, het zout en 1,5 l kokend water toe. Breng de soep aan de kook.
  6. Zet het vuur op laag en voeg de scampi, spinazie, sojascheuten, noedels en het limoensap toe. Laat alles nog 2 minuten koken (of tot de scampi mooi roze zijn).

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: