
Chilli Crab
Hoera! Eindelijk hebben we onze eigen versie van dé chilli crab die we naar binnen speelden in Simpang Ampat! (Lees onze dolle foodieavonturen op road trip door Maleisië hier.) Deze chilli crab is pikant maar zorgt zeker niet voor een tranendal in de keuken! 😉
INGREDIËNTEN (voor 2/3 personen)
- 1kg verse krab (in stukken)
- 15 kleine sjalotten, fijngehakt
- 5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 6 lange rode chilipepers (met zaadjes), fijngehakt
- 4 el gedroogde garnalen (dried shrimp; verkrijgbaar bij de meeste Aziatische supermarkten), 10 minuten geweld in kokend water
- 2 el curryblaadjes, grof gehakt (verse indien mogelijk; gedroogde kunnen ook, maar ook deze dan wellen in kokend water voor gebruik)
- 4 kaffir limoenblaadjes, grof gehakt (idem als hierboven)
- 2 el donkere sojasaus/dark soy
- 2 el light sojasaus
- 2 el oestersaus
- 2 el suiker
- 1 el tomatenpuree
- 1 el kurkumapoeder
- 120 ml water
- 5 el plantaardige olie (rijstolie bij voorkeur)
- rijst (voor erbij)
WERKWIJZE
- Verhit de olie in een grote wok (eentje mét deksel voor dit gerecht). Wok de sjalotten, knoflook, garnalen en curry- + limoenblaadjes 3 minuten tot ze beginnen te garen.
- Doe de chilipepers erbij en wok nog eens 3 minuten.
- Meng alle ingrediënten voor de saus (sojasauzen, oestersaus, suiker, tomatenpuree, kurkuma) en voeg toe, samen met het water. Breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, voeg de stukken krab toe en meng alles goed.
- Zet het deksel op de wok en laat 15 minuten sudderen tot de krab gaar is. Roer om de 4/5 minuten. Serveer met gekookte rijst.

