Bik Exotique!,  Culikliekjes!

Kweepeerchutney

Wie een kweeperenboom in de tuin heeft, kent het verhaal: Help! Zo veel! Ik kan toch geen kweeperenconfituur maken voor een heel leger?! Kunnen we er niemand een plezier mee doen?

Huize Plofknook is gelukkig één van de opvangcentra voor kweeperen — waarvoor dank, Els en David. 😉

Behalve confituur (jam voor de Nederlandse vrienden) zijn kweeperen heerlijk verwerkt in onze appelmoes de la maison én ideaal voor chutney! Deze kweepeerchutney in combinatie met kruidige crackers en een stukje vlees? Je raadt het al: HEMELS.

INGREDIËNTEN (genoeg voor 3 à 4 potten van 350g)

  • 1kg kweeperen
  • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
  • 3 dikke tenen knoflook, geperst
  • 60g gedroogde veenbessen
  • 30g gemberwortel, fijngehakt (schillen hoeft niet)
  • 220ml ciderazijn
  • 220g suiker
  • 75ml rum
  • 2 kaneelstokjes
  • 2x steranijs
  • 1 tl zeezout
  • 2 tl vers gemalen zwarte peper
  • 120g noten (ten Huize Plofknook een mengeling van walnoten, pecannoten, amandelen en hazelnoten), grof gehakt

WERKWIJZE

  1. Was de kweeperen grondig en wrijf het resterende vilt af met een handdoek. Verwijder het klokhuis (makkelijkst als je ze doormidden snijdt) en snijd de kweeperen in stukken. Schillen is niet nodig. De grootte van de stukken kweepeer laat ik aan jullie over. Zelf hou ik van een mengeling van grof en fijner gesneden. Let wel op dat je de kweeperen niet té fijn gaat snijden, of er blijft enkel pap over. Maak je geen zorgen: het vruchtvlees gaat meteen beginnen te verkleuren. Dat is helemaal niet erg.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de noten in een kookpot en meng alles goed.
  3. Breng aan de kook, zet het vuur op de laagste stand en laat (zonder deksel) sudderen. Roer om de 10 minuten tot er bijna geen vocht meer overblijft (ongeveer een uur). Roer de gehakte noten door de chutney. Haal de kaneelstokjes en steranijs uit de kookpot (als je dat wilt).
  4. Steriliseer je bokalen/confituurpotten/… en vul ze met de chutney. Laat een klein beetje ruimte bovenaan. Sluit de bokaal/pot/… stevig en draai ‘m om. Laat afkoelen.
  5. De chutney kan meteen gegeten worden, maar wordt altijd beter van smaak als je hem enkele weken bewaart op een donkere, koele plaats.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: