koekjes Halloween plofknook
Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Voodookoekjes

Lang leve Halloween! Niet omwille van de enge films, de huiveringwekkende tochten en — wie weet — de occasionele trick-or-treatsessies bij u in de straat, wél omwille van dé ultieme kans om nog eens creatief uit de hoek te komen met onze oven. Ook: lang leve Pinterest, voor de inspiratie. ^^ Na het mummiegebraad van vorig jaar en de spookjesfougasse + Frankenfrog van 2016 was het dit jaar de hoogste tijd voor… gingerdead men!

 

INGREDIËNTEN (voor +/- 36 ginger’dead’ men van 9.5 cm)

 • 475g patisseriebloem + extra
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl fijn zout
 • 3 tl kaneelpoeder
 • 2 tl gemberpoeder
 • 100g pistachenoten, fijngehakt
 • 200g zachte lactosevrije boter (Carrefour)
 • 100g lichtbruine suiker
 • 170ml vloeibare bloemenhoning
 • 1 ei
 • chocoladedruppels
 • glazuur met sumak/citroen (recept onderaan) + kleurstof

WERKWIJZE

 1. Doe de bloem, het bakpoeder, het zout, de kruiden en de pistachenoten samen in een kom. Meng alles goed en zet opzij.
 2. Doe de LV boter en lichtbruine suiker in de mengkom van de keukenrobot (lukt het best met een flexbeater/platte menghaak) en meng goed. Kan ook perfect met een handmixer, maar dan gebruik je beter deeghaken. Doe vervolgens het ei en de honing erbij en meng tot een gladde massa.
 3. Voeg de droge mengeling toe en meng tot een deeg. Het deeg zal nog wat plakkerig zijn, dus bestrooi evt. met +/- 10g extra bloem toe zodat je er makkelijk een bol van kunt maken. Verdeel de deegbol in 3 stukken (ongeveer 333g/stuk, but who’s counting?) en leg elke bol op een vel bakpapier.
 4. Leg een tweede vel bakpapier erover en rol uit tot ong. ½ cm dikte. Leg elk uitgerold stuk deeg in de koelkast (tussen de twee vellen bakpapier weliswaar) en laat minstens 1 uur rusten. Zo kan je veel makkelijker vormpjes uitsteken later.
 5. Verwarm de oven voor op 180° (conventioneel) en haal je eerste schijf deeg uit de koelkast.
 6. Trek het bovenste vel bakpapier van je deeg los en bestrooi dit vel met extra patisseriebloem. Draai het vel met het deeg erop om boven het met bloem bestrooide vel bakpapier en maak nu ook dit vel los van het deeg. Bestrooi de bovenkant van je deeg ook lichtjes met bloem. Wrijf goed uit. Nu zou het uitsteken van de mannetjes probleemloos moeten verlopen. Hoera!
 7. Steek mannetjes uit met een uitsteekvorm, leg ze op een bakplaat en geef elk mannetjes twee ogen van chocoladedruppels. Breken er hier en daar stukken af terwijl je je mannetjes naar de bakplaat brengt? Geen probleem! Halve mannetjes zijn toch ideaal met Halloween?
 8. Bak de koekjes 15 à 18 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van de koekjes) tot ze goudbruin worden (in het midden blijven ze doorgaans wat bleker dan aan de randen, maar dat is niet erg). Laat ze een kwartier afkoelen op de bakplaat (uit de oven) en laat ze vervolgens verder afkoelen op een metalen rooster. Herhaal stap 6 > 8 met de andere twee schijven deeg.Maak ondertussen het glazuur. Opgelet: dit is (uitgezonderd de sumak) een standaardrecept voor glazuur ten huize Plofknook zodra het weer tijd is voor het speculooshuis. Lees: volg dit recept en je hebt véééééééééél te veel glazuur dan nodig. Gelukkig kan je glazuur perfect invriezen (kommetje met afsluitbaar deksel; kan 2 maanden bewaard worden in de diepvries).
 • 3 grote eiwitten
 • 450 gram poedersuiker
 • 2 el citroensap (of meer naar smaak; hier gaan er doorgaans 3 el in)
 • 1 tl sumak (facultatief)
 1. Doe de eiwitten en het citroensap in een vetvrije mengkom van een staande mixer type KitchenAid. Klop ze op tot ze mooi schuimen en voeg vervolgens de bloemsuiker gaandeweg toe (2 of 3 el per keer). Op het einde laat je klopper een mooie stijve piek achter wanneer je ‘m eruit haalt. Proef en voeg eventueel nog meer citroensap en de sumak toe. Meng alles een laatste keer goed en dek de mengkom af met een vochtige keukenhanddoek. Die zorgt ervoor dat je glazuur niet uitdroogt. Bewaar in de koelkast tot alle koekjes zijn afgekoeld.
 2. Doe 3 el van het glazuur in een apart kommetje en voeg enkele druppels kleurstof (Carrefour; wij gingen voor rood) toe. Meng tot een egale massa. Doe het rode glazuur vervolgens in een kleine spuitzak (met een kleine ronde tip) of een decopen voor glazuur en geef elk mannetje een hart.
 3. Doe het witte glazuur vervolgens in een andere spuitzak/decopen en teken witte hechtingen als mond. Je kunt ook extra hechtingen toevoegen op de handen en voeten.
 4. Werk enkele mannetjes af met tandenstokers voor de ultieme voodoo vibe!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: