Bik Exotique!,  Bik Romantique!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Kerstkrans van biscotti

Ter info: als het op biscotti aankomt, heb je namelijk twee methodes: mét boter (in ons geval weliswaar lactosevrije boter) en zonder. De eerste soort werd er eentje zonder, maar duurde een tijdje om op de wereld te krijgen. De tweede soort kreeg wél LV boter erbij en ging iets vlotter. Ze hadden allebei hun liefhebbers. 

Je kunt in principe maar één soort gebruiken voor deze kerstkrans (want je maakt meteen genoeg voor twee kransen met de combinatie van de 2 recepten onderaan), maar de afwisselende kleuren zorgen voor dat tikkeltje meer, en willen we dat niet allemaal met Kerstmis? 😉

INGREDIËNTEN (genoeg voor 2 kransen, en wie weet, nog enkele proevertjes voor de bakker(in) van dienst)

BISCOTTI #1

 • 80g hele ongebrande amandelen (hier was het een mengeling van amandelen en macadamianoten), gehakt (niet te fijn, niet te grof)
 • 80g gemengde gedroogd fruit (peer, abrikoos, pruim, vijg, veenbes, rozijn,… aan jullie de keuze – gehakt, wederom niet te fijn, niet te grof. Ik gebruikte deels tutti frutti van AH en rozijnen.)
 • 400g patisseriebloem
 • 300g kristalsuiker
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl keukenzout
 • 3 L eieren (op kamertemperatuur)
 • 1 el amandelextract
 • Zeste van 1 citroen

WERKWIJZE

 1. Verwarm de oven voor op 160 (hetelucht)°/170° (conventioneel). Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
 2. Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en keukenzout in een kom.
 3. Meng de eieren met het amandelextract en roer ze door de droge mengeling met een houten lepel, tot er een deeg wordt gevormd.
 4. Voeg de citroenzeste, amandelen en gedroogde vruchten toe. Meng goed.
 5. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en vorm elk deel tot een lange worst. Leg 2 deegworsten op elke bakplaat, met voldoende ruimte tussen de twee. Druk elke worst lichtjes plat bovenaan (met de hand).
 6. Bak de worsten in de oven tot ze goudbruin beginnen te worden. Here’s the rub: ik durf hier geen tijd op plakken. Een minimum van 20 minuten, een maximum van 50 minuten. Ik heb nog nooit dezelfde baktijd gehad met deze biscotti, vermoedelijk omdat ik er altijd andere vullingen aan toevoeg. In mijn geval ging ik voor twee deegworsten i.p.v. vier (véééééél te brede en platte biscotti als gevolg), waardoor het allemaal wel héél lang duurde. Begin dus met 20 minuten en controleer vervolgens om de vijf à tien minuten.
 7. Zodra je tevreden bent met het resultaat: haal de worsten uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
 8. Snijd de worsten met een (gekarteld) broodmes in plakjes (niet recht naar beneden snijden, maar in een lichte diagonaal).
 9. Leg de plakjes met de snijkant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaten en bak ze nog eens 15 minuten aan elke kant (of langer als je ze nog krokanter wilt).
 10. Laat de biscotti afkoelen op een rooster en bewaar ze vervolgens in een blik.


BISCOTTI #2

 • 300g tarwebloem
 • 60g cacaopoeder
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 1/4 tl keukenzout
 • 100g LV boter (op kamertemperatuur)
 • 125g suiker
 • 2 L eieren
 • 80g chocoladedruppels (Carrefour; “kan sporen bevatten van” – Zelf heb ik geen last als ik deze gebruik.)

WERKWIJZE

 1. Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht)/180° (conventioneel). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Meng de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom.
 3. Doe de LV boter in de mengkom van de keukenrobot (lukt het best met een flexbeater/platte menghaak) en meng goed. Voeg vervolgens de suiker, gevolgd door de eieren.
 4. Zet de keukenrobot in een lage stand en voeg de droge ingrediënten toe. Meng tot een samenhangend deeg en “kneed” er vervolgens de chocoladedruppels in, zodat ze goed verdeeld zitten.
 5. Verdeel het deeg in twee en vorm elk deel tot een lange worst. Leg de 2 deegworsten op de bakplaat, met voldoende ruimte tussen de twee. Druk elke worst lichtjes plat bovenaan (met de hand).
 6. Bak 35 à 40 minuten, tot ze stevig aanvoelen, en laat 10 minuten afkoelen.
 7. Snijd de worsten met een (gekarteld) broodmes in plakjes (niet recht naar beneden snijden, maar in een lichte diagonaal).
 8. Leg de plakjes met de snijkant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaten en bak ze nog eens 5 à 10 minuten aan elke kant.
 9. Laat de biscotti afkoelen op een rooster en bewaar ze vervolgens in een blik.

AFWERKING

 • 30g pistachenoten, droog geroosterd in een pannetje en grof gehakt
 • 3 el granaatappelpitten
 • amandelglazuur (75g bloemsuiker, 1 1/2 el amandelmelk, 1/4 tl amandelextract)

WERKWIJZE

 1. Schik de biscotti afwisselend in een kring op een ronde serveerschotel. In het midden kan je nog een denneboom of een andere vorm maken met restbiscotti.
 2. Maak het amandelglazuur door alle ingrediënten te mengen in een kom.
 3. Bestrooi de biscottikrans met linten glazuur door een gevulde eetlepel heen en weer te bewegen. Je kunt ook een dikkere laag glazuur aanbrengen over elk koekje. Aan jullie de keuze.
 4. Verdeel de gehakte pistachenoten en granaatappelpitten over de biscotti in een cirkel.
 5. Meteen serveren die handel!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: