Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Glühweintiramisu

Een heerlijk kerstalternatief voor traditionele tiramisu, met glühwein i.p.v. amaretto, laagjes bosbes, een snuifje kaneel en gekarameliseerde pecannoten. Verrukkelijk! Onderstaand recept is voor een hele schotel, maar je kunt de tiramisu ook perfect in individuele porties klaarmaken (zie onderaan). Zo krijgt iedereen met Kerstmis een zoete zonde, zonder zich vol te proppen!

INGREDIËNTEN (voor 8 à 12 personen, afhankelijk van de appetijt na het voor- en hoofdgerecht)

  • 4 eieren (2 hele eieren + 2 eidooiers/eiwitten)
  • 100g bloemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500g lactosevrije mascarpone (verkrijgbaar bij Origin’O)
  • 2 pakken lange vingers (+/- 300g in totaal)
  • 100ml + 6 el glühwein
  • 650g diepgevroren bosbessen, ontdooid en gemixt tot een papje (nog wat stukjes mogen — nee, moeten!)
  • 100g verse bosbessen
  • 80g pecannoten
  • 5el kristalsuiker
  • 20g lactosevrije fondantchocolade (bv. Delicata 70%, verkrijgbaar bij AH)
  • kaneelpoeder

WERKWIJZE

(Voor een schotel – Liever individuele porties: zie helemaal onderaan!)

  1. Rooster de pecannoten (zonder vetstof) in een steelpannetje. 1 à 1,5 minuut is voldoende. Zet opzij. (Je kunt de noten al hakken — zie stap 12 — en vervolgens bewaren in de koelkast; of gewoon de dag zelf pas maken.)
  2. Doe de kristalsuiker in het steelpannetje en laat (zonder te roeren) karameliseren. Zodra je een mooie amberkleurige karamelsaus hebt: voeg de geroosterde pecannoten toe en wals met het pannetje zodat ze allemaal een mooi laagje karamel krijgen. Giet de notenmengeling op een vel bakpapier (opgepast met de vingers!) en laat afkoelen.
  3. Doe de mascarpone in een mengkom en meng met de 2 eieren en 2 dooiers.
  4. Voeg de bloemsuiker, vanillesuiker en 6 el glühwein toe. Meng goed.
  5. Klop de 2 eiwitten stijf in een aparte pot en schep ze met een spatel onder het mengsel.
  6. Leg één laag lange vingers in een schotel en doe 1 tl glühwein over elke vinger.
  7. Verdeel de helft van de geblitzte bosbessen over de lange vingers.
  8. Doe de helft van het mascarponemengsel erover en verdeel goed over de hele schotel.
  9. Herhalen die handel!
  10. Zet de schotel in de koelkast en laat een nachtje opstijven.
  11. Rasp de volgende dag de fondantchocolade over de schotel en werk af met enkele snuifjes kaneelpoeder.
  12. Hak de gekarameliseerde pecannoten grof en verdeel ze over de schotel.
  13. Werk tot slot af met de verse bosbessen.

Voor individuele porties:

  1. Volg stap 1 t.e.m. 5 (zie boven).
  2. Breek een lange vinger in drie stukjes en leg ze op de bodem van het dessertglaasje. Doe 1 tl glühwein over de stukken.
  3. Voeg 1 overvolle el geblitzte bosbessen toe en verdeel over de stukjes lange vinger.
  4. Voeg vervolgens 2 overvolle el van het mascarponemengsel toe.
  5. Herhaal!
  6. Werk af met geraspte chocolade, een snuifje kaneelpoeder, gekarameliseerde noten en 3 verse bosbessen. (zie boven)

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: