
Kerstpavlova
Eenvoudig, indrukwekkend en op en top show. Wat wil je nog meer met Kerstmis? De meringueschijven kan je perfect een of zelfs twee dagen op voorhand maken. Assembleren en serveren doe je op het moment zelf.
INGREDIËNTEN (voor 6 personen)
Voor de meringue:
- 4 eiwitten (L eieren)
- 100g bloemsuiker
- 100g kristalsuiker
- 1tl wittewijnazijn
- 1tl maïzena
- 1tl vanille-extract
Voor de vulling en afwerking:
- 1 potje (250ml) sojaroom om op te kloppen
- 1 el bloemsuiker
- 3 el bloedsinaasappelsap
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 200-250g verse ananas, in stukken gesneden
- pitten van 1/2 granaatappel
- 3 stuks Chinese stemgember op siroop, in fijne stukjes gesneden (AH)
- 3 el amandelschilfers, geroosterd
WERKWIJZE
- Maak de meringue: verwarm de oven voor op 100° (hetelucht)/120° (conventioneel) en leg een vel bakpapier op een grote bakplaat. Teken een cirkel van 22 cm en 15 cm.
- Maak een (vloeibaar) papje van de maïzena, azijn en het vanille-extract. Zet opzij.
- Meng de bloem- en kristalsuiker. Zet opzij.
- Doe de eiwitten in de mengkom van een staande mixer type KitchenAid. Klop ze op tot ze mooi schuimen en voeg vervolgens de bloemsuiker gaandeweg toe: 3 el per keer. Wissel af met het papje. Op het einde laat je klopper een mooie stijve piek achter wanneer je ‘m eruit haalt. Je meringue zou nu goed stevig moeten zijn.
- Lepel de meringue op de uitgetekende cirkels en maak mooie cirkelvormige platen. Ze hoeven zeker niet perfect te zijn. Je kunt ook wat extra meringue in een spuitzak doen en kleine toefjes toevoegen (zie foto), maar dat is helemaal aan jullie! Maak in het midden van de cirkels een lichte “deuk” in het midden voor de vulling (anders loopt je slagroom van de meringue af, en dat willen we niet).
- Bak de meringue 1 1/2 uur in de oven en laat volledig afkoelen in de oven. Haal de meringueschijven pas van het bakpapier af wanneer het tijd is om je dessert te serveren. (Voorzichtig! Deze meringue is krokant aan de buitenkant en mooi schuimig aan de binnenkant, maar daardoor is hij wel een béétje fragiel. Handle with care!)
- Klop de sojaroom, samen met de bloemsuiker, het kaneelpoeder en bloedsinaasappel, op tot luchtige slagroom.
- Doe 3/4 van de room op de grootste meringueschijf.
- Verdeel 3/4 van je ananas, granaatappel, stemgember en amandelschilfers over de room.
- Zet de kleine schijf erop en herhaal met het laatste 1/4 van de room, ananas, granaatappel, stemgember en amandelschilfers. Serveer onmiddellijk.

