Bik Exotique!

Fusion konijnstoofpotje

East meets Middle East meets West! In dit stoofpotje combineerde ik een klassiek winterstoofpotbeestje “van bij ons”, konijn, met kruiden en extraatjes uit het Midden-Oosten en het ingrediënt uit het Verre Oosten bij uitstek: kokosroom. Het resultaat is meer dan geslaagd: een smeuïg stoofpotje met zurige toetsen van de sumak en krieken, een Perzische touch met dank aan de amandelen en een lichte kick door de baharatkruiden. Heerlijk in combinatie met wat oesterzwammen en pak choy of sojascheuten. Proberen maar!

INGREDIËNTEN (5 personen in combinatie met een bijgerecht)

  • 1 konijn, schoongemaakt en versneden
  • 3 el rijstolie
  • 2 el sumak
  • zeezout
  • 3 middelgrote uien, gepeld en in dikke ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 4 geroosterde gele paprika’s (AH), grof gesneden
  • 100g gedroogde krieken
  • 50g geblancheerde amandelen
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el baharat (AH)
  • 4 jeneverbessen
  • 2 el honing
  • 2 blikken kokosroom
  • 1 + 1 el rijstolie

WERKWIJZE

  1. Kruid het konijn met zeezout. Wees gul. Doe het konijn in een grote diepvrieszak en verdeel de olie en sumak erover. Laat 30 minuten rusten (niet in de koelkast).
  2. Verhit 1 el rijstolie in een grote kookpot (best met antiaanbaklaag) en bak het gemarineerde konijn kort aan (2 minuten per kant; je doet dit het best in twee keer, afhankelijk van hoe groot je kookpot is natuurlijk).
  3. Voeg vervolgens de resterende eetlepel olie toe en stoof de uien, look en gele paprika 4 minuten op een hoog vuur.
  4. Voeg de kaneel, steranijs, laurier, baharat en jeneverbessen toe. Roer goed en laat 1 minuut mee stoven.
  5. Voeg de krieken, amandelen, kokosroom en honing toe. Roer goed.
  6. Doe het gebakken konijn weer in de kookpot en zorg dat het goed verdeeld zit, zodat alle stukken grotendeels of helemaal onder staan. Het kokosmengsel hoeft niet te koken. Zodra er hier en daar luchtbelletjes naar boven komen, zet je het vuur op laag.
  7. Laat 2 uur sudderen (zonder deksel) op een laag vuur. Roer om het half uur. Laat een nachtje rusten met een deksel op de kookpot zodat de smaken nog intenser worden.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: