lactosevrije scones plofknook
Bik Exotique!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Lactosevrije scones & clotted cream

Scones zonder clotted cream? Sacrilege, darling! Op onze lactosevrije afternoon tea mocht geen van beide ontbreken! Onze scones waren gebaseerd op een recept van de Britse queen of baking Mary Berry, maar dan aangepast voor de lactose-intolerante medemens.

INGREDIËNTEN

Voor 10 scones:

  • 350g zelfrijzende bloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 75g koude plantaardige “boter”/LV boter, in blokjes gesneden + extra om in te vetten
  • 30g kristalsuiker
  • 75g rozijnen
  • 100ml amandelmelk/LV melk (Dilea)
  • 2 grote eieren, los geroerd (wie het vegan wilt houden kan ook 3 el water mengen met 3 el plantaardige olie, 2 tl bakpoeder en wat kurkumapoeder voor de kleur) — 2 el apart houden!

Voor de LV/vegan clotted cream:

  • 75g ongebrande cashewnoten, 20 min. geweekt in kokend water
  • 75g zachte plantaardige “boter”/LV boter
  • 225g violife creamy (= vegan roomkaas, verkrijgbaar bij AH en soms ook Carrefour; gewoon LV alternatief = Dilea/Philadelphia LV roomkaas)
  • 4 el water
  • 1/8 tl zeezout
  • 2 tl citroensap
  • 1/2 el bloemsuiker

WERKWIJZE

  1. Maak de scones: verwarm de oven voor op 200° (hetelucht)/220° (conventioneel). Vet een bakplaat in met wat extra “boter”.
  2. Meng de bloem en het bakpoeder in een grote mengkom. Verkruimel de blokjes boter met je vingertoppen tot je de textuur krijgt van grof zand.
  3. Roer vervolgens de suiker en rozijnen erdoor, gevolgd door de melk en de eimengeling (minus de 2 apart gehouden eetlepels).
  4. Meng alles grondig met een smeermes en bol het deeg op.
  5. Doe wat extra bloem op een werkblad en rol de bol deeg uit tot 2 à 3 cm dik.
  6. Steek met een ronde vorm van 6cm zoveel mogelijk cirkels uit en leg ze op de ingevette bakplaat.
  7. Bol het resterende deeg weer op en herhaal tot je 10 scones hebt. In principe heb je zo goed als geen deeg over.
  8. Bestrijk de bovenkant van de scones met de apart gehouden eetlepels ei.
  9. Bak de scones 10 à 15 minuten, tot ze mooi gerezen zijn en goudbruin bovenaan. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak de clotted cream:

  1. Doe alle ingrediënten in een hakmolen en meng tot een gladde massa. (Dit moet misschien in meerdere keren gebeuren, afhankelijk van hoe goed je hakmolen het doet. 🙂 No worries. Op het einde kan alles samen in één pot.)

! Opgelet: als je de clotted cream op voorhand maakt, kan je ‘m bewaren in de koelkast, maar dan wordt hij wel hard door de “boter”. Haal de clotted cream daarom minstens 3 à 4 uur voor je ‘m nodig hebt uit de koelkast. Je kunt hem vervolgens opnieuw kort blitzen in de hakmolen, evt. met een of twee eetlepels water (enkel als hij niet romig genoeg is). Vers gemaakt is natuurlijk ook mogelijk (en handiger).

! Hoe eet je een scone zoals Queen Elizabeth II?

Stap 1: snijd de scone doormidden;
Stap 2: doe eerst confituur op elke sconehelft (traditioneel is dit aardbeienconfituur; wij hadden ook rabarberconfituur en sinaasappelmarmelade) en dan pas clotted cream;
Stap 3: enjoy!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

4 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: