Bik Romantique!,  Culikliekjes!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Bosvruchtentaart met meringue

Een heerlijke lactosevrije taart zonder de oven te gebruiken. Het kan! De korst bestaat uit een mengeling van lactosevrije boter, kokosschilfers en haverkoekjes, die je vervolgens laat uitharden in de koelkast. Hoe eenvoudig kan het zijn? Gecombineerd met superfluffy Italiaanse meringue op een vulling van frisse bosvruchten en citroen/sinaasappel en ladies & gentlemen, you’ve got a winner!

INGREDIËNTEN (8 personen)

Voor de korst:

 • 250g Zweedse haverkoekjes (Carrefour)
 • 50g kokosschilfers
 • 175g LV ongezouten boter (Dilea/Carrefour), gesmolten en kort afgekoeld

Voor de vulling:

 • 750g bosvruchten (diepvries)
 • zeste en sap van 1 middelgrote sinaasappel of 1 flinke citroen
 • 100g suiker of honing
 • 2 el water
 • 2 el maïzena + 2 el water

Voor de meringue:

 • 3 eiwitten
 • 165g fijne kristalsuiker
 • 50 ml water

WERKWIJZE

 1. Maak eerst de vulling: doe de bosvruchten, zeste en sap van de sinaasappel en suiker/honing en 2 el water in een kookpot. Laat op een middelhoog vuur 6 minuten koken.
 2. Voeg vervolgens de maïzena, goed gemengd de resterende 2 el water, toe. Roer goed en laat nog enkele minuten verder koken tot de vulling wat indikt. Laat 5 minuten afkoelen.
 3. Zeef de vulling boven een mengkom en roer erdoor totdat het meeste vocht verdwenen is. Het vocht dat je opvangt in de mengkom kan je bij de taart serveren. Doe de gezeefde vulling weer in de kookpot en laat volledig afkoelen.
 4. Maak terwijl de vulling afkoelt de korst voor de taart. Vet de onder- en de onderste centimeter (of twee) van de zijkant van een springbakvorm (diameter 24cm) met wat LV boter en bekleed de vorm met bakpapier. Doe de haverkoekjes in een grote mixer en mix ze tot je fijne korrels hebt. Doe de koekjeskorrels in een mengkom, voeg de gesmolten boter en kokosschilfers toe en meng alles goed.
 5. Giet alles in de bakvorm en verspreid over de onderkant en zijkant van de bakvorm. Dat gaat het makkelijkst met de vlakke kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast en laat minstens een half uur uitharden.
 6. Maak tot slot de meringue: klop de eiwitten stijf in een staande mixer. Doe ondertussen de suiker en het water in een steelpan en breng op middelhoog vuur tot een siroop met een temperatuur van 120° (hiervoor gebruik je een keukenthermometer).
 7. Zet de mixer weer aan en voeg de siroop langzaam toe. Laat de mixer nog 10 minuten verder mixen. Als alles goed gegaan is, is je meringue nu mooi glanzend, vol en stevig.
 8. Haal de taartvorm uit de koelkast. Haal de korst uit de vorm (dat zou door het bakpapier makkelijk moeten gaan), verdeel de bosvruchtenvulling over de korst en werk af met de meringue. Verhit de meringue even met een kleine keukenbrander, of zet de taart 30 seconden onder de grill, zodat de meringue bovenop karameliseert. Snijd in 8 stukken en serveer (evt. samen met de saus).

Smakelijk!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: