
Soto ayam
Verrukkelijke Indonesische kippensoep with all the trimmings. Menneke. Wie deze soep ook proeft, ik heb nog nooit klachten gehoord. Wel héél veel “mmmmm”, “omg”, “hoe goed is dees”, “mag ik nog een bordje?” enz.!
INGREDIËNTEN (6 personen)
Voor de soep:
- 2 1/2 liter water
- 1 flinke el zeezout
- 8 kippenkoteletjes
- 6 kaffir limoenblaadjes
- 5 stengels citroengras, gekneusd met een lepel
- 30g galanga (of gember), gekneusd met een lepel
- 3 salamblaadjes (of laurier)
- 3 el rijstolie
Voor de bumbu (=kruidenpasta):
- 180g sjalot
- 20g knoflook
- 15g gember
- 7g kurkumawortel (of 1 tl kurkumapoeder)
- 8 kemirinoten, kort geroosterd
- 1 el korianderpoeder
- 1 el keukenzout (+ evt. extra)
- 1 el suiker (+ evt. extra)
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
Voor bij de soep:
- 3/4 paksoi, in grovere stukjes gesneden
- 5 lente-uien, gesnipperd
- 3 (kleinere) tomaten, in plakjes gesneden
- 3 hardgekookte eieren, gehalveerd
- 1 citroen, in kwartjes gesneden
- sambal (twee Plofknookopties voor zelfgemaakte sambal vind je hier en hier; wij gingen deze keer voor sambal manis uit een potje)
- gefrituurde ui
- kroepoek
- evt. gekookte rijst (maar dat doen wij eigenlijk nooit)
WERKWIJZE
- Maak eerst de soepbasis: doe het water, zeezout en de kipkoteletjes in een grote kookpot. Breng alles aan de kook en schep de onzuiverheden eraf met een schuimspaan. Laat vervolgens nog even sudderen (deksel op de pot) op een laag vuur terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
- Maak de bumbu: doe alle ingrediënten in een hakmolen en mix tot een gladde pasta.
- Verhit de 3 el olie in een pan en voeg de bumbu, limoenblaadjes, galanga, salamblaadjes en het citroengras toe. Bak enkele minuten aan op een hoog vuur tot de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de gebakken bumbu en co toe aan de soepbasis en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur weer op laag en laat 20 minuten sudderen (deksel op de pot).
- Proef de soep en voeg naar smaak extra zout en/of suiker toe.
- Haal de kipkoteletjes uit de soep en snijd het vlees in stukken. Gooi de beentjes weg (of geef ze aan je kat) en doe het vlees weer in de soep.
- Serveer de soep met stukjes kippenvlees in grote kommen en laat iedereen zelf afwerken met de extra’s. Een beetje DIY aan tafel: supergezellig!

