
De ultieme pompoensoep
De eerste kastanjepompoenen zien liggen in de supermarkt = extase. De herfst komt eraan! Eindelijk weer tijd voor soep! Ik greep het grootste exemplaar dat ik kon vinden en ging meteen aan de slag. Pompoensoep staat ten huize Plofknook doorgaans zowat de hele herfst ingeroosterd als vaste culinaire waarde. Deze geroosterde mix van kastanjepompoen en butternut, samen met overheerlijke (wederom geroosterde) zoete kumato’s en eeuwige favorieten rode ui en look… Tja… Kan niet slecht zijn!
INGREDIËNTEN (voor een klein leger; maar invriezen kan perfect)
- 1 grote kastanjepompoen (2 kg), schoongemaakt (schillen hoeft — nee, mag — niet; pitten en draden verwijderen uiteraard wel) en in vier stukken gesneden
- 1 kleine butternutpompoen (1 kg), doormidden gesneden en schoongemaakt (zie boven)
- 3 rode uien, doormidden gesneden
- 7 tenen knoflook (ongepeld)
- 5 à 6 kumato’s, doormidden gesneden
- 3 à 4 flinke takken rozemarijn
- 4 el olie
- peper & zeezout
- pimentón
- 2l kippenbouillon
WERKWIJZE
- Roosteren die handel! Verwarm de oven voor op 200°.
- Verdeel de pompoenstukken, rode ui, look, kumato’s en rozemarijn over twee ovenschotels. Kruid af met peper en (niet te veel) zeezout. Kruid alles flink af met pimentón en verdeel de olie over de twee ovenschotels.
- Rooster 1 uur in de oven.
- Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote kookpot. Zet het vuur op de laagste stand en laat zachtjes pruttelen.
- Haal de geroosterde groenten uit de oven en doe ze in de kookpot: de kastanjepompoen snijd ik in grove stukken (zonder te schillen), het vruchtvlees van de butternutpompoen lepel ik eruit. Knijp de lookteentjes uit boven de kookpot. De geroosterde rode ui kan je zo uit de schil halen en toevoegen. De kumato’s gaan er zo in. Zorg er bij deze wel voor dat je niet te veel vocht verliest onderweg. Rits tot slot de rozemarijn boven de kookpot et voilà.
- Zet het deksel op de kookpot en laat nog 15 minuten verder pruttelen.
- Mix de soep met een staafmixer.
Smakelijk!

