Parelhoen met mispel/portosaus & knolselderpuree

Hoera voor de herfst! Met dit lactosevrije gerechtje lijkt het vallen van de bladeren een tikkeltje minder erg, want zeg nu zelf… Heb je je oven niet gemist deze zomer? De parelhoen — bird of choice ten huize Plofknook — krijgt in dit recept een frisse kick dankzij limoenzeste en -sap. In combinatie met verse tijm en een zoet-zurige portosaus met mispelconfituur en kersenstroop wordt het geheel een genot voor je smaakpapillen. Voeg daar nog een kwak knolselderpuree aan toe met de nodige dosis look en de herfst kan al niet meer stuk!

 

INGREDIËNTEN (4 personen)

Voor de puree:

  • 1,25 kg knolselder, grof gesneden
  • 625g aardappel, grof gesneden
  • 5 flinke(!) tenen look, in plakjes gesneden
  • 2 el olie

Voor de parelhoen:

  • 1 parelhoen
  • 2 busseltjes verse tijm (12 à 15 takjes in totaal)
  • 3 limoenen (zeste en sap)
  • 3 flinke(!) tenen look
  • 250 ml kippenbouillon
  • peper en zeezout
  • 1 el olie

Voor de saus:

  • 100 ml rode porto
  • 1 flinke el kersenstroop (Luikse stroop is een waardige vervanger)
  • 1 flinke el mispelconfituur (alternatieven: sinaasappelmarmelade of rabarberconfituur)
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 el maïzena, opgelost in wat water

 

WERKWIJZE

  1. Kruid de parelhoen naar smaak met peper en zeezout. Doe ze in een mengkom samen met de zeste en het sap van de limoenen.
    Vul de parelhoen met één busseltje tijm, de look en de uitgeperste limoenhelften. Dek af en laat een uur marineren.
  2. Verwarm de oven voorVet een braadslede/ovenschotel in met de eetlepel olie. Leg de parelhoen met de borst naar beneden in de schotel. Giet het marinadevocht en de bouillon erbij. Rits het resterende busseltje tijm en strooi de blaadjes over de parelhoen. Bak 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Draai de parelhoen met de borst naar boven en bak nog eens 30 minuten.
  4. Maak ondertussen de puree. Doe de look en stukken knolselder en aardappel in een pot met kokend water. Breng alles weer aan de kook, zet het vuur op laag en laat 25 à 30 minuten koken.
  5. Giet het kookvocht weg, voeg de 2 el olie toe en prak de knolselder, aardappel en look met een pureestamper. Kruid af met peper, zout en paprikapoeder. Niet te zuinig zijn!
  6. Haal de parelhoen uit de oven, leg ze op een snijplank en dek ze af met aluminiumfolie.
  7. Giet het resterende braadvocht in een steelpannetje. Voeg de porto, stroop, confituur, tijm en opgeloste maïzena toe en breng aan de kook.
  8. Laat al roerend met een garde inkoken tot de gewenste dikte en doe in een serveerkannetje.
  9. Snijd de parelhoen in stukken en serveer ze met torentjes puree en de saus.

Smakelijk!

Geef een reactie