LV pompoenlasagne met gorgonzola

Gorgonzola, een lifesaver voor de lactose-intolerante medemens met een voorliefde voor de betere kazen. Doorgaans hebben mensen met LI geen last wanneer ze van dit geaderd pareltje smullen door de minimale hoeveelheid restlactose. Een ideaal ingrediënt in deze lactosevrije groentelasagne dus, die op de koop toe met pompoenbladeren wordt gemaakt, voor een nóg gezonder resultaat! Voor Mrs Pomegranate, mijn carnivoor-des-huizes, heb ik 200g gehakt in dit gerecht verwerkt, maar dat kan perfect weggelaten worden.

INGREDIËNTEN (6 à 8 personen — genoeg voor 2 ovenschotels)

  • 2 pakjes pompoenbladen (AH)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 flinke tenen look, in plakjes gesneden
  • 400g wortelen, in brunoise gesneden
  • 2 courgettes, in blokjes gesneden
  • 1 gele en 1 groene paprika, in stukjes gesneden
  • 2 preistengels, in plakjes gesneden
  • 200g gehakt
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde marjolein
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • peper en zout
  • 1 doos passata (500ml)
  • 1 blikje tomatenpuree (70g)
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 300g gorgonzola piccante (AH)
  • 200 ml sojaroom
  • 1 pak tofu (325g, AH)
  • 1 zakje vegan mozzarella Violife (AH)
  • 3 el plantaardige olie

WERKWIJZE

  1. Verhit 1 el olie in een grote kookpot. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe het vervolgens in een mengkom en zet opzij.
  2. Verhit de resterende 2 el olie in dezelfde kookpot en voeg de ui, look, paprika’s en prei toe. Kruid naar smaak met peper en zout en stoof 4 minuten.
  3. Doe de wortelen en courgettes erbij, samen met de gedroogde kruiden en wat extra peper en zout, zet het vuur iets lager en stoof nog 5 minuten.
  4. Voeg de passata, tomatenblokjes, tomatenpuree en het gehakt toe, zet het vuur weer op hoog en breng aan de kook.
  5. Zet het vuur op laag, een deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen (15 minuten mét deksel op de pot, 15 minuten zonder).
  6. Verwarm naar het einde van de kooktijd de oven voor op 180° en maak de gorgonzolaag: doe 200g gorgonzola, de sojaroom en de tofu in een mengkom en mix tot een gladde massa.
  7. Assemblagetijd! Bekleed elke ovenschotel met een laag pompoenbladen, gevolgd door een laag van de gorgonzolamengeling. Verdeel 50g van de resterende 100g gorgonzola in blokjes over deze laag. (De mengeling gaat grotendeels op in de tomatensaus in de oven, dus zo heb je toch nog enkele stukjes kaas bij het eten.) Voeg vervolgens een flinke portie groenten/gehakt toe. Herhaal met een extra laag pompoen, gorgonzolamengeling + resterende 50g gorgonzola in blokjes, groenten/gehakt en eindig met een laatste laag pompoenbladen. Geen zorgen als je niet helemaal toekomt met de laatste laag pompoen. Verdeel de laatste bladen zo goed mogelijk.
  8. Werk de twee ovenschotels met de vegan mozzarella.
  9. Bak 1 uur in de oven (best lang, I know, maar de pompoenbladen hebben echt hun tijd nodig om te garen).

Smakelijk!

Geef een reactie