Bik Exotique!,  Culikliekjes!

Halloweenburgers

De Halloweenlook van deze burgers wordt vast en zeker gesmaakt door de jongste griezels in huis, maar de herfstsmaken in deze burgers, daar kunnen ook de oudere leden van het horrorclubje dubbel en dik van genieten! Mmmmmm! Eerlijk is eerlijk: het idee kwam er dankzij Tesco, maar de smaken zijn heeeeelemaal van Plofknook! ^^

INGREDIËNTEN (4 personen, met genoeg aïoli over om te gebruiken voor wat anders)

 • 500g gekruid varkens-/kalfsgehakt
 • 20g gember, geschild en geraspt
 • 1 kleine appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
 • 30g pecannoten, fijngehakt
 • 1 tl kaneel
 • 4 large hamburgerbroodjes (Carrefour)
 • gemengde sla (60g)
 • gefrituurde uitjes
 • 8 radijzen
 • 5 sneetjes vegan kaas Violife (AH)
 • 1 el + 2 el olie

Voor de aïoli:

 • 2 eidooiers
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 1/2 tl mosterdpoeder
 • 2 tl citroensap
 • 3 dl olijfolie
 • peper en zout (naar smaak)
 • 2 el warm water
 • 1 geroosterde kleine zoete aardappel (200g, 130 à 140g vruchtvlees na het roosteren*), geprakt
 • 1 1/2 el Luikse stroop

WERKWIJZE

 1. Rooster de zoete aardappel (zie onderaan). Maak de aïoli: meng de eidooiers, knoflook, peper en zout (naar smaak), citroensap en mosterdpoeder met een staafmixer. (Een hoge pot of mengbeker gebruiken is het makkelijkst.) Schenk vervolgens de olijfolie erbij (in verschillende keren) terwijl je verder blijft mixen. Doe de geprakte zoete aardappel, Luikse stroop en mix nog een laatste keer. Proef en voeg desgewenst meer peper en/of zout toe. Meng het warme water door de aïoli, dek af en laat afkoelen in de koelkast terwijl je de hamburgers maakt.
 2. Maak de hamburgers: doe het gehakt, geraspte gember, appelblokjes, gehakte pecannoten en kaneel in een mengkom samen met 1 el olie en meng goed. Vorm 4 hamburgers (bij voorkeur met een hamburgerpers) en laat ze 15 minuten afkoelen in de koelkast.
 3. Snijd 1 plakje vegan kaas in 4 repen. Snijd uit elke reep een bovengebit hoekige tanden voor je hamburgers en zet opzij. Verwijder de wortel en het lof van de radijzen, maar zorg dat er nog wat groen op elke radijs over is. Prik elke radijs op een tandenstoker (met het groene stukje vooraan; dit worden de ogen van je Halloweenburger).
 4. Haal de hamburgers en aïoli uit de koelkast. Verwarm de oven voor op grillfunctie (240°).
 5. Doe de resterende 2 el olie in een grote pan en verhit de olie op een hoog vuur.
 6. Bak de hamburgers 2 minuten aan één kant, draai ze om, zet het vuur op laag en bak ze 6 minuten aan de andere kant.
 7. Snijd ondertussen de hamburgerbroodjes doormidden en rooster ze 2 minuten (of langer, afhankelijk van de grill) tot ze goudbruin zijn.
 8. Neem de onderste helft van de broodjes van de bakplaat en zet opzij. Beleg de bovenste helft van de broodjes met de resterende plakjes vegan kaas en grill deze nog eens 2 minuten onder de grill.
 9. Assemblagetijd! Leg een kleine handvol sla op elk bodembroodje. Leg daarbovenop een hamburger, gevolgd door een flinke kwak aïoli en gefrituurde uitjes. “Plak” de tanden vooraan op de aïoli en werk de burger af met het met kaas belegde topbroodje. Prik tot slot 2 radijsogen op elke Halloweenburger.

Smakelijk en Happy Halloween!

 

* Voor het roosteren van de zoete aardappel: doe de zoete aardappel samen met 1 tl olijfolie in wat aluminiumfolie en wikkel dicht tot een mooi pakketje. Bak een uur in de oven op 200°. Open je pakketje en maak een snede in de schil van de zoete aardappel. Normaal gezien krijg je ‘m er in geen tijd uit. Kruid met peper en zout voor je ‘m bij de aïoli doet. Je kunt dit trouwens perfect met een paar zoete aardappelen doen en de rest gebruiken voor een lekkere soep of bij aardappelpuree doen voor een extra toets.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: