Herfststoofvlees met Kriek

Is er een beter gerecht om de overgang van zomer naar herfst te vieren dan stoofvlees? Ten huize Plofknook vinden we alvast van niet. Een bezoekje van “de bomma” was de perfecte gelegenheid om de stoofskills weer wat aan te scherpen. Dat deden we met vier flesjes Kriek, pompoen, appeltjes en ultieme herfstspecerijen. Lactosevrij herfststoofvlees dus. Genieten!

INGREDIËNTEN (8 personen)

  • 1,5kg runderstoofvlees
  • 1 flinke kastanjepompoen (2kg; 1,5kg na het uithollen – schillen hoeft -nee, mag- niet!), in stukken van 2x3cm gesneden
  • 4 kleine appelen (500g), geschild, klokhuis verwijderd en grof gehakt
  • 500g zilveruitjes (versafdeling, niet op azijn), gepeld
  • 2 rode paprika’s, schoongemaakt en in grove repen gesneden
  • 6 flinke tenen look, in dikkere plakken gesneden
  • 6 jeneverbessen
  • een busseltje verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el gemberpoeder
  • 2 kaneelstokken
  • zwarte peper en zeezout
  • een flinke klont lactosevrije boter (Dilea/Carrefour/…)
  • 2 + 2 el olie
  • 4 flesjes Kriek Lindemans
  • 6 el vliersiroop
  • Evt. 2 el maïzena, opgelost in wat water
  • Voor erbij: 600g parelcouscous

WERKWIJZE

  1. Kruid het stoofvlees met flink wat zwarte peper, zeezout en het gemberpoeder. Verhit de boter en 2 el olie in een grote kookpot. Wanneer de boter begint te “borrelen”: bak het vlees (in verschillende keren) aan (4 minuten + omdraaien en nog eens 4 minuten), zodat er een korstje vormt. Zet het gebakken vlees opzij.
  2. Voeg de resterende 2 el olie toe en stoof de zilveruitjes, look en paprika (+/- 5 minuten).
  3. Voeg de tijm, laurier, kaneel en jeneverbessen toe. Roer goed.
  4. Doe het stoofvlees, Kriek en de helft van de pompoenstukjes erbij. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat 1,5 uur sudderen (zonder deksel).
  5. Voeg de resterende pompoenstukjes, appel en vliersiroop toe. Roer goed en laat nog 1,5 uur verder sudderen. Als je de saus nog te vloeibaar vindt, kan je de opgeloste maïzena toevoegen. Goed roeren en nog een paar minuten verder laten sudderen. Voor ons zat de saus goed. Houd er rekening mee dat alles ook wat verder indikt tijdens de 24 uur rust.
  6. Zet het deksel op de kookpot en laat 24 uur rusten, zodat alle smaken zich kunnen vermengen.
  7. Kook de volgende dag de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking en warm ondertussen het stoofvlees weer op.

Smakelijk!

Geef een reactie