Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig)

Taliwangbroodjes

Dit jaar ook van de partij op mijn verjaardagsbuffet: lactosevrije Indonesische broodjes met een fameuze kick! Een beetje achtergrond voor je aan de slag gaat: ayam taliwang is een grillgerecht dat zijn oorsprong vindt op het Indonesische eiland Lombok, waarbij een hele kip een pittig bad krijgt van o.a. knoflook, chili, suiker en garnalenpasta (terasi). Deze Taliwangsaus vormt de basisvulling voor deze broodjes. In plaats van ayam (kip) gingen we ten huize Plofknook voor een beetje luxe in de vorm van bebek (eend; in dit geval gerookte eendenborstfilet). Basisvereiste voor deze broodjes: je moet fan zijn van terasi (hier geen probleem).

INGREDIËNTEN

Voor de broodjes:

  • 700g witte broodbloem
  • 7g droge gist
  • 1 1/2 el zeezout
  • 400 ml lauw water
  • 1 el olie
  • 90g fijne sneetjes gerookte eendenborst

Voor de taliwangsaus:

  • 115g sjalot, gepeld en grof gehakt
  • 3 flinke tenen look, gepeld
  • 2 lange rode chilipepers, grof gehakt
  • 4 kemirinoten (verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 2 tl terasi (garnalenpasta; verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 50g donkerbruine suiker
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl keukenzout
  • 1 el citroensap
  • 1 el olie

WERKWIJZE

  1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem, gist en het zout in een kom met het water en de olie tot je een mooie bol deeg kunt vormen.
  2. Strooi wat extra bloem op je werkblad en kneed het deeg 8 à 10 minuten (of gooi het 5 minuten op medium snelheid in een mixer met deeghaak) tot het terugveert als je erin port. (De grote deegportest, de favoriete bezigheid van menig bakker!) Leg je deeg weer in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  3. Maak ondertussen de taliwangsaus. Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een hakmolen en mix tot een gladde massa.
  4. Verhit de eetlepel olie in een kleine pan over een hoog vuur, voeg de taliwangsaus toe, zet het vuur op laag en bak al roerend (5 minuten). Zet opzij om af te koelen.
  5. Zodra het deeg de eerste rijsbeurt erop heeft zitten: Hop! Terug naar het (bebloemde) werkblad met dat deeg. Mep de lucht eruit en rol het deeg uit tot een rechthoek (een lange ovaal is ook goed, no worries).
  6. Smeer de afgekoelde (beetje lauw mag hij nog zijn) taliwangsaus over de deegrechthoek en verdeel de plakjes eendenborstfilet erover.
  7. Rol de deegrechthoek op (met de langste zijde naar je toe) tot een lange worst. Hoe meer rolbewegingen, hoe meer spiralen in je broodjes.
  8. Snijd elke worst vervolgens in stukken.
  9. Leg een vel bakpapier op twee bakplaten. Verdeel de stukken deeg over de platen (snijkant naar boven). Bedek de platen met een warme vochtige theedoek (niet te strak!) en laat nog 20 minuten rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 200° (conventioneel)/180° (hete lucht). Bak de broodjes 30 minuten. Laat even afkoelen.

Selamat makan (Smakelijk)!

 

 

 

 

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: