Bik Romantique!,  Soepsloeber!

Asperge-truffelsoep

Ik weet het, “asperges in december?”, maar een “goestingske”, daar geven we aan toe tijdens de feestdagen. Het resultaat mag er gelukkig elk seizoen wezen: fluweelzachte — en uiteraard lactosevrije — aspergesoep met truffelolie en gerookte spekblokjes. Mmmm. Wij hebben onze kerstsoep anno 2019 gevonden!

INGREDIËNTEN (6 personen)

  • 1kg geschilde witte asperges (de asperges die wij vonden waren al geschild; anders kan je de schillen invriezen. Dit recept houdt het simpel.)
  • 120g sjalot, fijngesnipperd
  • 150g aardappel, in blokjes
  • 2 dikke tenen look, in plakjes gesneden
  • 1 1/2l groentebouillon
  • 1 el truffelolie
  • 250ml lactosevrije (lichte) room
  • 150g gerookte spekblokjes
  • 2 el lactosevrije boter
  • 1 el olie
  • peper (naar smaak)

WERKWIJZE

  1. Breng in een grote kookpot 3 liter water aan de kook.
  2. Snijd de ruwe onderkant van de asperges af. Snijd vervolgens de toppen van de stengels en zet ze opzij.
  3. Snijd de rest van de aspergestengels in stukken van +/- 2 à 3 cm en zet opzij.
  4. Doe de aspergetoppen in de kookpot en blancheer ze 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit de kookpot met een schuimspaan en zet opzij. Grotere toppen mag je gerust in kleinere stukken snijden.
  5. Doe vervolgens de stukken aspergestengel in de kookpot en blancheer ook deze 5 minuten.
  6. Bewaar 1,5 liter van het kookvocht en voeg drie bouillonblokjes toe. Giet de rest van het kookvocht weg en spoel de kookpot uit. (We gaan niet te veel afwassen he…)
  7. Laat de boter samen met de olie smelten in de kookpot en stoof de sjalot, look en aardappelblokjes al roerend enkele minuten. Opgelet: de sjalot mag niet / niet te veel verkleuren.
  8. Kruid stevig af met peper en voeg de stukken aspergestengel en bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat 15 minuten sudderen.
  9. Bak ondertussen de spekblokjes.
  10. Pureer de soep met een staafmixer en zeef ze door een vergiet.
  11. Voeg de room, truffelolie, spekblokjes en aspergetoppen toe.

Serveren maar!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: