
Asperge-truffelsoep
Ik weet het, “asperges in december?”, maar een “goestingske”, daar geven we aan toe tijdens de feestdagen. Het resultaat mag er gelukkig elk seizoen wezen: fluweelzachte — en uiteraard lactosevrije — aspergesoep met truffelolie en gerookte spekblokjes. Mmmm. Wij hebben onze kerstsoep anno 2019 gevonden!
INGREDIËNTEN (6 personen)
- 1kg geschilde witte asperges (de asperges die wij vonden waren al geschild; anders kan je de schillen invriezen. Dit recept houdt het simpel.)
- 120g sjalot, fijngesnipperd
- 150g aardappel, in blokjes
- 2 dikke tenen look, in plakjes gesneden
- 1 1/2l groentebouillon
- 1 el truffelolie
- 250ml lactosevrije (lichte) room
- 150g gerookte spekblokjes
- 2 el lactosevrije boter
- 1 el olie
- peper (naar smaak)
WERKWIJZE
- Breng in een grote kookpot 3 liter water aan de kook.
- Snijd de ruwe onderkant van de asperges af. Snijd vervolgens de toppen van de stengels en zet ze opzij.
- Snijd de rest van de aspergestengels in stukken van +/- 2 à 3 cm en zet opzij.
- Doe de aspergetoppen in de kookpot en blancheer ze 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit de kookpot met een schuimspaan en zet opzij. Grotere toppen mag je gerust in kleinere stukken snijden.
- Doe vervolgens de stukken aspergestengel in de kookpot en blancheer ook deze 5 minuten.
- Bewaar 1,5 liter van het kookvocht en voeg drie bouillonblokjes toe. Giet de rest van het kookvocht weg en spoel de kookpot uit. (We gaan niet te veel afwassen he…)
- Laat de boter samen met de olie smelten in de kookpot en stoof de sjalot, look en aardappelblokjes al roerend enkele minuten. Opgelet: de sjalot mag niet / niet te veel verkleuren.
- Kruid stevig af met peper en voeg de stukken aspergestengel en bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat 15 minuten sudderen.
- Bak ondertussen de spekblokjes.
- Pureer de soep met een staafmixer en zeef ze door een vergiet.
- Voeg de room, truffelolie, spekblokjes en aspergetoppen toe.
Serveren maar!

