Bik Exotique!

Balinees stoofvlees

Ontsnap aan de semi-lockdown met de smaak van Bali op je bord! Wij gingen aan de slag met wat we nog in de diepvries, koelkast en voorraadkast hadden liggen. Heerlijk licht pittig (en uiteraard lactosevrij) stoofvlees met een Balinese bumbu of kruidenpasta, dat je helemaal terugbrengt naar het eiland van de goden!

INGREDIËNTEN (6 personen, met rijst als zijgerecht)

Voor de bumbu (kruidenpasta):

  • 200g sjalot
  • 20g look
  • 2 lange rode chilipepers, grof gehakt (mét zaadjes)
  • 30g gember, fijn gehakt (ongeschild)
  • 1 tl terasi (garnalenpasta; verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 8 kemirinoten, kort droog geroosterd (verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 1 el rijstolie

Voor het stoofvlees:

  • 500g runderstoofvlees, in stukken gesneden en gekruid met zeezout
  • 1kg runderschenkel, in stukken gesneden (mergpijpjes niet meetellen in dit gewicht, maar die mogen er uiteraard bij) en gekruid met zeezout
  • 3 tomaten, grof gehakt
  • 3 stengels citroengras, gekneusd
  • 9 kaffir limoenblaadjes
  • 6 laurierblaadjes (of daun salam, als je die in huis hebt)
  • 50g galangawortel, in dunne plakjes gesneden (evt vervangen door gember)
  • 250 ml bouillon
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 blik kokosroom (400 ml)
  • 6 el tamarinde (verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 30g palmsuiker, geraspt (verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 1 el rijstolie

WERKWIJZE

  1. Maak de bumbu. Doe alle ingrediënten in een hakmolen en mix tot een gladde kruidenpasta. Zet opzij.
  2. Verhit de olie in een grote kookpot of wok. Doe de bumbu, het citroengras, de limoenblaadjes, laurier en galangawortelplakjes erbij en bak al roerend 5 minuten.
  3. Voeg het stoofvlees, de schenkel en mergpijpjes en tomaten toe. Bak al roerend nog 4 à 5 minuten, tot het vlees gekleurd is.
  4. Doe de bouillon, kokosmelk en kokosroom in de kookpot/wok, zet je pot/wok op het kleinste vuur en verwarm tot je een klein beetje beweging ziet. Zet het vuur op laag en laat 30 minuten verder pruttelen.
  5. Roer goed met een houten lepel (schraap ook zeker langs de onderkant) en laat nog eens 30 minuten verder pruttelen. Roer opnieuw.
  6. Laat het geheel nog 1,5 uur pruttelen (roer om het kwartier), tot de saus goed ingedikt is en de olie vrijkomt.
  7. Kook naar het einde van de kooktijd de rijst. (Pandanrijst is ideaal.)
  8. Roer de tamarinde en geraspte palmsuiker door het stoofvlees en serveer.

Selamat makan!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: