Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Lactosevrije gratin

Dacht je ook dat een romige, smaakvolle maar ook lactosevrije gratin onbegonnen werk was? Think again! Deze lactosevrije gratin maakt gebruik van LV melk, sojaroom, LV Emmental van Dilea, edelgistvlokken, gerookte spekblokjes en kruiden. Het resultaat was meer dan geslaagd, en is de dag nadien nóg lekkerder! De dag daarna… is de schotel gegarandeerd leeg! 😉 Serveer deze gratin met een lekker stukje roodbaarsfilet.

INGREDIËNTEN (4 personen, als bijgerecht)

 • 1,1kg vastkokende aardappelen
 • 100ml lactosevrije halfvolle melk (Dilea)
 • 500ml sojaroom 15% VG (Alpro)
 • 70g + 100g LV Emmental (Dilea)
 • 4el edelgistvlokken
 • 2 dikke(!) tenen look, geperst
 • 200g gerookte spekblokjes
 • een flinke bussel bieslook, fijngesnipperd
 • peper, zout en paprikapoeder (naar smaak)

WERKWIJZE

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 2 à 3 mm.
 2. Doe de LV melk, sojaroom, 70g Emmental, edelgistvlokken, geperste look, bieslook in een mengkom. Kruid af met peper, zout (niet té veel zout, want de gerookte spekblokjes komen er nog bij) en een snuifje paprikapoeder. Zet opzij.
 3. Bak de spekblokjes in een diepe pan (zonder vetstof) tot er enkele blokjes krokant geworden zijn (maar niet allemaal). Voeg het sausmengsel toe en roer goed. Zet het vuur uit en laat kort doorwarmen in de pan terwijl je met de aardappelschijfjes aan de slag gaat.
 4. Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht)/180° (conventioneel).
 5. Leg de bodem van een ovenschotel vol met aardappelschijfjes. Leg ze geschrankt over elkaar, zoals dakpannen.
 6. Voeg een beetje gratinsaus uit de pan toe. In de eerste laag doe ik doorgaans een pollepel of 2-3. De schijfjes hoeven zeker niet onder te staan.
 7. Herhaal tot je geen aardappelschijfjes meer hebt en werk af met de resterende gratinsaus. Zorg dat de laatste laag saus goed verdeeld is over de bovenste laag aardappelschijfjes.
 8. Bestrooi de schotel tot slot met de 100g Emmental.
 9. Zet de schotel in de oven en laat 1 uur garen. De saus is dan al heel wat romiger geworden en de kaas ziet er normaliter goudbruin uit.
 10. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat nog 30 minuten verder garen in de oven.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: