
Mediterraanse rösti
Zelfgemaakte lactosevrije rösti met een Mediterraanse twist. Geen klachten ten huize Plofknook! Knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen en helemaal niet moeilijk om zelf te maken! Je kunt deze rösti als vegetarisch hoofdgerecht eten met een slaatje erbij of als bijgerecht serveren met een lekker stukje zalm.
INGREDIËNTEN (voor 12 rösti)
- 750g krielaardappelen, geschrobd maar niet geschild
- 3 sjalotten, fijngesnipperd
- 15 zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
- 1 geroosterde paprika, in fijne stukjes gesneden
- 75g vegan kaas, in (hele) fijne blokjes gesneden (de plakjes van Vegan Deli lenen zich heel goed voor dit gerecht; gesmolten is deze vegan kaas héérlijk!)
- 2 el krulpeterselie, fijngesnipperd
- 1 el basilicum, fijngesnipperd
- 1 ei (L), losgeklopt
- 1 flinke el tarwebloem + extra om de rösti te vormen
- zout en peper, naar smaak
- olijfolie
WERKWIJZE
- Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe, breng opnieuw aan de kook en kook ze gaar (15 minuten).
- Giet het kookvocht af en laat de aardappelen een kwartiertje afkoelen. Prak ze vervolgens met een pureestamper of vork.
- Voeg de sjalotten, olijven, paprika, vegan kaas, krulpeterselie en basilicum toe. Meng goed, proef en kruid desgewenst af met meer zout en/of peper.
- Doe vervolgens de bloem en het losgeklopte ei erbij en meng goed.
- Doe wat extra bloem op je handen om je eerste rösti te vormen: neem een handvol van de mengeling, rol tot een balletje in je handen en druk het vervolgens wat plat tot je een mooie rösti hebt. Leg de rösti op een snijplank. Herhaal.
- Laat de rösti minstens een uur afkoelen in de koelkast.
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de rösti met olijfolie aan elke kant en bak ze vervolgens 4 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
Smakelijk!

