
Perzische paprika’s
Zelf word ik iets minder enthousiast van gevulde paprika’s dan vrouwlief, tenzij ik er een minder alledaagse versie van kan maken. Deze lactosevrije gevulde paprika’s combineren kalkoengehakt met Perzische smaakbrengers zoals amandelen, sinaasappel, rozijnen, granaatappel en sumak. Met dit recept heb je te veel vulling voor 8 paprikahelften, dus heb je twee opties: ofwel rooster je 5 i.p.v. 4 paprika’s, ofwel gebruik je die extra vulling als basis voor je paprika’s. Wie houdt er niet van een lepel extra vulling? Wij gingen voor optie 2. Serveer deze Perzische paprika’s met een knapperig slaatje.
INGREDIËNTEN (4 personen)
- 4 paprika’s (gele of rode), gehalveerd en schoongemaakt
- 500g kalkoengehakt
- 2 vleestomaten + 250g gemengde kerstomaten (gele en rode), in blokjes gesneden
- 1 ui + 1 zoete ui, gesnipperd
- 4 dikke tenen look, fijngesnipperd
- 50g gemengde rijst, gekookt volgens de instructies (bij voorkeur een mix met rode rijst of zilvervliesrijst)
- 50g amandelen, grof gehakt
- 40g groene rozijnen
- 2 el granaatappelmelasse (AH of Oil & Vinegar)
- 2 tl komijnzaad
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl cayennepeper
- rasp van 1 sinaasappel
- 250ml kippenbouillon
- maïzena express
- 1 + 2 el plantaardige olie
- 2x een kleine handvol krulpeterselie, fijngehakt
- sumak (om af te werken)
WERKWIJZE
- Verhit de oven voor op grillstand (240°). Vet een ovenbakplaat in met 1 el olie en leg de gehalveerde paprika’s erop met de snijkant naar beneden. Rooster ze 13 à 15 minuten aan de ene kant (het vel mag wat zwart blakeren) en 5 minuten aan de andere kant.
- Maak ondertussen de vulling. Verhit de resterende 2 el olie in een grote kookpot. Voeg de ui toe en bak goudbruin op middelhoog vuur (ongeveer 6 minuten).
- Voeg het gehakt, de tomaten, look, amandelen, rozijnen, granaatappelmelasse, komijn, kaneel, cayennepeper, sinaasappelrasp en kippenbouillon toe. Meng alles goed en breng aan de kook. Zet het vuur op laag en laat 20 minuten sudderen zonder deksel. Zet de oven op gewone stand op 170° (hetelucht)/190° (conventioneel).
- Roer de gekookte rijst en eerste handvol peterselie erdoor. Als er nog te veel vocht in de kookpot zit, voeg dan wat maïzena express toe en roer tot je een stevige vulling hebt.
- Vul de paprikahelften op een snijplank royaal met de vulling. Verdeel de overgebleven vulling over twee ovenschotels en leg de gevulde paprika’s erop.
- Zet de ovenschotels in de oven en laat nog 20 minuten verder garen.
- Werk elke paprikahelft af met een snuifje sumak en verdeel de tweede handvol peterselie over de twee schotels. De sumak geeft het gerecht een extra frisse toets.
- Serveer met een knapperig slaatje.
Smakelijk!

