
Viscurry met zoete aardappel
“Vandaag gaan we eens uitsluitend koken met wat we in huis hebben”; dat was de opzet. En dan uitmonden in zo’n lekkere curry… Gelukkig lag het Plofknooknotitieboekje in de buurt! Deze eenvoudige lactosevrije viscurry met witte vis, zoete aardappel, oosterse kruiden en resttomaatjes uit de koelkast smaakte absoluut naar meer! Serveer met lekkere lactosevrije naan (als je die ergens vindt) of wraps of pitabrood om al die overheerlijke saus op te soppen!
INGREDIËNTEN (4 personen)
- 500g witte vis (schelvis en kabeljauw in ons geval), in grove stukken gesneden
- 1 vleestomaat (200g), in blokjes gesneden
- 150g kerstomaten, gehalveerd
- 1 zoete ui + 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1 teentje look, fijngesnipperd
- 2 stengels citroengras
- sap van 1 limoen
- 700g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 2 à 3 cm gesneden
- 1 blik kokosroom
- 1 blik kokosmelk
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 2x steranijs
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 el vissaus
- 1 tl suiker
- 2 el olie
- evt. wat gehakte krulpeterselie (om af te werken)
WERKWIJZE
- Verhit een grote kookpot op hoog vuur. Doe het komijnzaad, korianderzaad en de steranijs in de pot en rooster de kruiden droog. Na enkele minuten begint het komijnzaad te ploffen. Evacuatietijd!
- Doe de geroosterde komijn en koriander (maar niet de steranijs) in een vijzel en maal fijn. Doe de steranijs, kurkuma, kaneel, cayenne en suiker erbij en meng. Zet opzij.
- Doe ondertussen de olie in de kookpot en voeg de ui, sjalotten, en look toe. Bak al roerend goudbruin (ongeveer 2 minuten; afhankelijk van hoe groot je vuur is).
- Voeg het citroengras, de tomaten, de blokjes zoete aardappel, de kruidenmengeling, kokosroom, kokosmelk, vissaus en het limoensap toe. Roer goed en breng aan de kook.
- Zet het vuur op laag en laat onder af en toe roeren 15 minuten sudderen (zonder deksel).
- Doe tot slot de stukken vis erbij. Zet het vuur even weer wat hoger tot de curry flink bubbelt, en dan weer op laag. Laat nog 10 minuten verder sudderen, tot de vis gaar is en saus mooi ingedikt. (Als je de saus dikker wilt, kan je altijd valsspelen en wat maïzena express toevoegen. Veel langer laten inkoken is geen goed idee, want dan wordt het pap in plaats van curry.)
- Werk af met gehakte krulpeterselie (facultatief).
Serveer met lactosevrije naan, wraps of pitabrood. Smakelijk!

