Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Tomato Tarte Tatin

Een informele lactosevrije tarte tatin als zomerlunch. Hemels. In deze versie maakte ik gebruik van cocktailtrostomaten; die hebben best wat body en sap. Extra voordeel: niet al te veel assemblage. 😉 Je kunt uiteraard ook kerstomaten of een mengeling gebruiken. Leuk om te maken als je gasten over de vloer krijgt, of gewoon om zelf van te genieten!

INGREDIËNTEN (4 personen; als voorgerecht)

  • 700g cocktailtrostomaten
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl honing
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde marjolein
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 vel LV bladerdeeg (huismerk Carrefour)
  • 1 el olie
  • peper en zout

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Verhit de olie in een middelgrote kookpot. Zet het vuur op middelhoge stand, voeg de tomaten toe en kruid ze royaal af met peper en zout.
  3. Bak de tomaten +/- 10 minuten onder af en toe roeren, tot ze allemaal zijn opengebarsten. Druk ze op het einde van de gaartijd aan met je schuimspaan, zodat het overtollige vocht in de kookpot komt. Neem de kookpot van het vuur.
  4. Haal de tomaten met de schuimspaan uit de kooktpot en leg ze op een bord. Laat 5 minuten rusten.
  5. Zet de kookpot met het tomatensap weer op het vuur. Doe de balsamico, honing en gedroogde kruiden erbij en meng goed. Laat de saus inkoken tot de dikte van een siroop.
  6. Doe de siroop in een bakvorm (diameter 24 cm) en verdeel ze over de bodem. Schik de tomaten in de bakvorm tot de hele bodem mooi bedekt is. Opgelet: laat het overtollige vocht van de tomaten in het bord! Dit heb je niet meer nodig.
  7. Leg het vel bladerdeeg over de tomaten. Vouw overtollig deeg gewoon over de rand naar binnen. Prik gaten in het deeg met een vork.
  8. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
  10. Haal een scherp mes langs de rand van het deeg, zodat je tarte tatin vlot uit de vorm kan komen.
  11. Leg een bord/serveerschotel ondersteboven op de bakvorm en draai voorzichtig om. Retoucheer indien nodig (soms durven — vooral kleinere — tomaten achterblijven in de bakvorm) en serveer onmiddellijk met een frisse salade.

Smakelijk!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: