Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Lamsstoofvlees met rozemarijnknoedels

Het begin van de herfst vieren we ten huize Plofknook met 2 gerechten:

  1. Pompoensoep
  2. Stoofvlees

MAAR… Nooit dezelfde pompoensoep en nooit hetzelfde stoofvlees! Dit jaar werd het pompoen-truffelsoep met look, spek en pijnboompitten (To die for! En daar is het met Halloween in zicht óók het seizoen voor!); voor het stoofvlees mochten we dit jaar rekenen op dé smaakmaker onder de vleesjes: lam. Mmmmm. De smaken hielden we klassiek, maar om toch een béétje speciaal te doen, voegden we er dit jaar lactosevrije knoedels aan toe, deegballetjes met rozemarijn en mierikswortel. Het oog wil immers ook wat!

INGREDIËNTEN (4 à 5 personen)

  • 1kg lamsstoofvlees
  • 500g pompoen (bij voorkeur Uchiki Kuri; gewogen vruchtvlees, met schil), in grove stukken gesneden
  • 450g rapen, geschild en grof gesneden
  • 250g dik spek, grof gesneden
  • 9 zilveruien, gepeld
  • 3 flinke tenen look, gepeld en grof gesnipperd
  • 600 ml lamsfond
  • een flink busseltje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el LV boter
  • 1 + 1 el olijfolie
  • 3 el tarwebloem
  • peper en zout

Voor de knoedels:

  • 225g zelfrijzende bloem
  • blaadjes van 3 takjes rozemarijn, fijngehakt
  • 75g koude LV boter, in blokjes
  • 1 medium ei
  • 60 ml LV melk (Dilea)
  • 5 tl geraspte mierikswortel (Carrefour)
  • peper en zout

WERKWIJZE

  1. Verhit 1 el olijfolie in een grote (bij voorkeur gietijzeren*) kookpot op middelhoog vuur.
  2. Doe het spek, de zilveruien en look erin en bak ze 5 à 7 minuten aan. Haal ze uit de kookpot en zet opzij.
  3. Kruid het lamsvlees stevig af met peper en zout, doe de 3 el tarwebloem erbij en meng goed.
  4. Doe de boter en resterende eetlepel olie in de kookpot. Wanneer de boter begint te borrelen, voeg je het lamsvlees toe. Doe dit in verschillende keren. Bak elke portie vlees 2 à 3 minuten aan elke kant, haal het eruit met een schuimspaan en zet opzij.
  5. Voeg de lamsfond toe en breng aan de kook. Zet het vuur op laag. Doe het lamsvlees, de spek/ui/lookmengeling, tijm, laurier, pompoen en rapen erbij. Zet het deksel op de kookpot en laat 1 uur pruttelen op een zacht vuur.
  6. Maak naar het einde van dit uur de knoedels (Hiervoor heb je ongeveer 10 minuten nodig.)
  7. Zeef de zelfrijzende bloem in een mengkom en kruid af met peper en zout. (Wij gaven 8 stevige draaien aan de zoutmolen en 4 van de pepermolen.)
  8. Doe de koude boterblokjes erbij en wrijf ze met je vingertoppen in de bloem, tot het geheel eruit ziet als grof zand.
  9. Voeg de fijngehakte rozemarijn toe en verdeel over het deeg met je handen. Maak een gat in het midden van de mengkom.
  10. Doe het ei, de melk en de mierikswortel in een kommetje, meng alles goed en doe het in het gat.
  11. Roer het deeg tot het mooi aan mekaar blijft hangen en vorm een deegbol.
  12. Strooi wat extra bloem op je werkblad, rol de deegbol erdoor en kneed het kort.
  13. Verdeel het deeg in kleinere stukken en rol elk stukje tot een deegballetje met diameter van +/- 3 cm.
  14. Haal de tijm en laurier uit de kookpot en leg de knoedels op het stoofvlees (Er mag wat ruimte tussen zitten. Verdeel ze gewoon zo goed mogelijk over het oppervlak.)
  15. Zet het deksel weer op de kookpot en laat nog 1 uur verder pruttelen.
  16. Verwarm 10 minuten voor het einde van de kooktijd de oven voor op grillstand (200°).
  17. Haal het deksel van de kookpot en zet onder de grill tot de knoedels goudbruin zijn. (Dit is sterk afhankelijk van je oven; hier duurde het ongeveer 10 minuten. Houd ze goed in de gaten!

Smakelijk!

*Zorg er in elk geval voor dat de kookpot ook in de oven mag!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: