
Kerstburger
Om al een béétje in de kerststemming te komen, pimpten we ten huize Plofknook onze kippenburgers met dragon, honing en verse veenbessen. Botolph the red-nosed burger werd geboren!
INGREDIËNTEN (4 personen)
- 500g gekruid kippengehakt
- 50g verse veenbessen, grof gehakt + 4 hele veenbessen (facultatief)
- 3 flinke el verse dragonblaadjes, gehakt
- 1 el honing
- 1 klein teentje look, geraspt
- 3 el panko
- 4 hamburgerbroodjes (zonder melk)
- LV kaas (bv. Emmentaler van Dilea)
- 2 el olie
WERKWIJZE
- Doe het gehakt, de veenbessen, dragon, honing, look en panko in een mengkom. Meng alles goed.
- Verdeel in 4 gelijke delen en vorm 4 hamburgers. Laat een kwartiertje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven op grill (240°).
- Verhit de olie in een pan en bak de burgers (3 à 4 minuten aan elke kant zou in principe genoeg moeten zijn, maar dat hangt natuurlijk af van de dikte van je burgers).
- Bak de 4 hele veenbessen gewoon enkele minuten mee, tot ze ploffen. Haal ze uit de pan en zet opzij.
- Grill de onderste helft van de broodjes (1 à 2 minuten).
- Leg de hamburgers erop samen met een flinke portie LV kaas. Grill nog 1 à 2 minuten samen met de bovenste helft van de broodjes (snijkant naar boven weliswaar).
- Werk af met sla (of doe zoals ik, en moffel de sla onder de burgers).
- Prik een hele veenbes op elk broodje met twee cocktailprikkers (met een beetje fantasie zie je Ru–, euh, Botolph tot leven komen!).
Smakelijk!

