lactosevrij dessert plofknook
Bik Exotique!,  Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Coupe Plofknook

Een lactosevrij eindejaarsdessertje om nog één keer indruk te maken! Vergeet je bubbelgenoot niet uit te nodigen wanneer je aan het flamberen slaat. Een beetje show op oudejaar mag altijd, toch? 

INGREDIËNTEN (2 personen)

 • 125g limoen/gemberchocolade (Delicata; verkrijgbaar bij Delhaize/AH)
 • twee flinke schijven verse ananas, grof gesneden
 • 1 flinke el LV boter (huismerk Carrefour bijvoorbeeld) + 1 el olie
 • 100ml porto
 • 2 bolletjes lactosevrij vanilleijs (Dilea)
 • neutraal/zurig fruit om af te werken (bv. aalbessen, stervrucht)

WERKWIJZE

 1. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en smelt de chocolade au bain-marie.
 2. Lepel 2×2 flinke koffielepels chocolade op het bakpapier als basis voor je chocoladecoupe (op voldoende afstand van mekaar).
 3. Blaas vervolgens twee ballonnen op (hoe groter de ballon; hoe groter de coupe, dus gebruik je gezond verstand). Laat de chocolade even afkoelen, dip de ballonnen in de chocolade en houd ze ondersteboven (met de gedipte kant naar boven dus). Giet de resterende chocolade over de ballonnen, zodat je een mooie coupevorm krijgt. Zet elke ballon tot slot op een basis van je vel bakpapier.
 4. Laat de chocolade op een koele plaats opstijven, prik de ballonnen stuk en wacht even. Hier is het belangrijk om niet te haastig te werk te gaan! Hoe langer de chocolade in een warmere ruimte vertoeft, hoe makkelijker je de ballon kunt lospeuteren zonder je coupes om zeep te helpen. Zodra dat gelukt is, zet je de chocoladecoupes weer op een koele plaats.
 5. Verhit de LV boter en olie in een grote pan. Voeg de ananasblokken toe en bak ze aan weerszijden goudbruin.
 6. (Nog nooit geflambeerd? Hier vind je handige tips, waarvan de allerallerallerbelangrijkste deze is: zet de afzuigkap uit!)
 7. Voeg de porto toe en laat deze even mee warmen. Houd de pan schuin en… vlam in de pan! Op een gasvuur zou dat vanzelf gaan, volgens bepaalde bronnen, maar hier kwam er alsnog een aansteker aan te pas. Wel voorzichtig zijn he… Het vuur dooft vanzelf (maar je kunt ook een deksel op de pan zetten indien nodig/gewenst).
 8. Schep een bolletje LV ijs in elke chocoladecoupe, gevolgd door de geflambeerde ananas (+ wat overgebleven porto). Werk (snel!) af met de aalbessen (of ander fruit).

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: