Bik Exotique!,  Soepsloeber!

Bouillonsoep

Een “New Year, Old Me”-soepje. Niet te zwaar, met een zweem van Zuidoost-Azië en hartverwarmend. Met een beetje body in de vorm van kip en dikke hokkiennoedels, al kunnen die laatste perfect vervangen worden door de noedels des huizes. Gebruik wel verse noedels (kan je voorverpakt kopen in elke Aziatische supermarkt); die hoeven gewoon even te weken in kokend water en klaar is kees. Een ideale soep om het nieuwe jaar mee in te luiden!

INGREDIËNTEN (6 à 8 personen)

  • 300g sjalot, fijngesnipperd
  • 3 lente-uien, witte en groene delen apart gehouden + in ringen gesneden
  • 30g look, geraspt
  • 40g gember, geschild en geraspt
  • 2 rode pepers, in ringen gesneden
  • 2 liter kippenbouillon
  • 3 el sojasaus
  • 2 el hoisin
  • 1 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 150g stekelzwammen, in stukken gescheurd
  • 150g bospaddenstoelen (bv. de bosmengeling van Delhaize)
  • 2 paksoi, in stukken gesneden (zo grof/fijn als je zelf wilt)
  • 350g kippendijfilet, in stukjes van +/- 2 à 3 cm gesneden
  • 400g hokkiennoedels (of andere noedels, maar wel liefst verse)
  • 2 el olie (maar geen olijfolie)
  • sesamzaad (om af te werken – facultatief)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de olie in een kookpot op middelhoog vuur. Doe de fijngesnipperde sjalot en het witte gedeelte van de lente-uien erbij. Bak 4 à 5 minuten al roerend gaar.
  2. Voeg de look, gember en pepers toe. Meng alles goed en laat nog een minuutje mee garen.
  3. Doe de kippenbouillon, sojasaus, hoisin en ketjap manis erbij en breng aan de kook. Zet het vuur op laag, dek af met een deksel en laat 10 minuten sudderen.
  4. Voeg de stekelzwammen, bospaddenstoelen, paksoi en kip toe. Zet het vuur even op hoog.
  5. Zodra er weer wat beweging in de kookpot komt (je hoeft de soep niet opnieuw aan de kook te brengen): zet het vuur weer op laag, deksel erop en nog eens 10 minuten sudderen.
  6. Breng ondertussen wat water aan de kook en leg de noedels te weken (volgens de instructies op de verpakking).
  7. Verdeel de noedels over de soepkommen, schep er de soep over en werk ze af met de groene ringen lente-ui en wat sesamzaad.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: