
Kiptajine met bloedsinaasappel
Restjes opwerken en een blijvertje ontdekken; mooier dan dat wordt het niet in de keuken. Geniet mee van deze kiptajine met bloedsinaasappel, typische kruiden, groentjes en parelcouscous. Een zachte tajine met een rijke smaak.
Nood aan wat waw-effect op tafel? Serveer de tajine op een grote ronde schotel, met een mooie laag couscous onderaan en daarop een mooie hoop tajine. Werk vervolgens af met de extra oregano en laat iedereen zelf opscheppen.
INGREDIËNTEN (5 personen)
- 600g (beenloze) kippendijfilets (AH), in grove stukken gesneden en flink afgekruid met peper en zout
- 1 courgette, in halve manen gesneden
- 1 grote rode ui, in halve manen gesneden
- 2 flinke tenen look, vrij fijn gehakt
- 2 stengels prei, in ringen gesneden
- 2 gele geroosterde paprika’s (AH), grof gesneden
- 3 el ras el hanout
- 1/2 tl kaneelpoeder
- sap van 3 bloedsinaasappels
- 150 ml kippenbouillon
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 el honing (Een kwaliteitsvolle bloemenhoning leent zich perfect voor tajines. Wij gebruiken die van onze plaatselijke Imkerij Keiberg. Een aanrader!)
- blaadjes van een half plantje oregano, gehakt + wat extra voor de afwerking
- 1 el LV boter + 1 el rijstolie
- 225g parelcouscous
WERKWIJZE
- Verhit de LV boter en olie in een tajine. Voeg de preiringen, look en rode ui en bak 7 minuten over een hoog vuur.
- Voeg de gekruide kip toe en bak nog eens 5 minuten (maar af en toe roeren, zodat de kip wat kleur kan krijgen).
- Doe de courgettemaantjes, geroosterde paprika, ras el hanout en kaneel erbij, zet het vuur wat lager en bak al roerend nog 5 minuten.
- Zet het vuur weer op de hoogste stand en voeg de tomatenblokjes, kippenbouillon, honing, oregano en het sap van de bloedsinaasappels toe. Breng aan de kook, zet het vuur op laag, een deksel op de pan en laat 40 minuten sudderen.
- Kook naar het einde van de gaartijd de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking, zodat alles samen klaar is.
- Werk af met de extra oregano. (Zie extra serveertip bovenaan.)

