Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig)

Tapenadebroodjes

Onze (k)raambezoekétagère kan niet voortdurend gevuld worden met zoetigheid, dus gingen we aan de slag met deze zelfgemaakte tapenadebroodjes! Dubbel en dik geslaagd! Deze broodjes kunnen goed bewaard worden in een blikken doos of stoffen broodzak. Kraakvers uit de oven zijn ze natuurlijk het lekkerst, maar nadien een 20-tal seconden opwarmen in de microgolfoven kan ook. Let op: dan worden ze wel wat zachter, maar dat doet gelukkig geen afbreuk aan de smaak. ^^ 

INGREDIËNTEN (voor 24 broodjes, afhankelijk van hoe dik je ze snijdt weliswaar)

Voor de tapenade:

  • 140g zwarte olijven (ontpit)
  • 40g groene olijven (ontpit)
  • 30g pijnboompitten (geroosterd)
  • 100g geraspte Gruyère
  • 150g gerookte spekblokjes
  • 1 el olie
  • enkele takjes verse tijm (geritst)
  • een flinke snuif zwarte peper

Voor de spiraalbroodjes:

  • 600g witte broodbloem
  • 100g volkorenbloem
  • een zakje droge gist
  • 20g (1,5 el) zeezout
  • 400ml water met 1 el olie
  • 2 grote takjes rozemarijn (geritst en blaadjes fijngehakt)

 

WERKWIJZE

  1. Bak de spekblokjes in een pan. Zet opzij.
  2. Doe alle resterende ingrediënten voor de tapenade (behalve de Gruyère) in een hakmolen en mix ze tot een tapenade. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Meng de spekblokjes erdoor en zet opzij.
  3. Maak het deeg voor de broodjes: doe de bloem, gist, rozemarijn, het zout en water met olie in een mengkom. Strooi wat extra bloem op je werkblad en kneed het deeg 8 à 10 minuten (of gooi het 5 minuten op medium snelheid in een mixer met deeghaak).
  4. Leg je deeg weer in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat een half uur rijzen op een warme plek.
  5. Mep de lucht uit het deeg en rol het uit tot een rechthoek (of lange ovaal :)).
  6. Verdeel de tapenade over het deeg en bestrooi met de Gruyère. Rol het deeg vervolgens op (met de langste zijde naar je toe) tot een lange worst. (Hoe meer rolbewegingen, hoe meer spiralen in je broodjes!)
  7. Snijd de worst in stukken en leg elk broodje met de snijkant naar boven op twee met bakpapier beklede bakplaten.
  8. Bedek de platen met een warme vochtige theedoek/vershoudfolie (niet te strak in dat geval) en laat nog eens 20 minuten rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht)/200° (conventioneel). Bak de broodjes 25 à 30 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  10. Laat even afkoelen op de bakplaat of een rooster.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: