Bik Exotique!,  Bik Romantique!

Paella à la Plofknook

Een Mediterraans buffet ter ere van onze jongste spruit, daar mocht een lekkere zeevruchtenpaella niet op ontbreken natuurlijk! Daddy dearest ging de uitdaging aan. Een beetje spannend, want ik had nog nooit ofte nimmer zelf paella gemaakt, maar het oordeel was unaniem: lekkeuhr!

INGREDIËNTEN (5 personen)

  • 350g paellarijst (bij voorkeur Bomba)
  • 1/2 kg mosselen
  • 400g venusschelpen
  • 250g scampi, ongepeld
  • 15 gamba’s (met kop)
  • 100g inktvisringen
  • een paar octopustentakels, in stukken gesneden
  • 120g chorizo (mild of pikant — aan u de keuze), in halve maantjes gesneden
  • 100g kippendij, in hapklare stukken gesneden
  • 50g serranoham, in kleine reepjes gesneden
  • 1/2 zoete ui, fijngesnipperd
  • 1/2 rode paprika, fijngesnipperd
  • 4 teentjes look, fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 125g doperwtjes (uit de tuin als het even kan)
  • 1 tl pimentón (zachte of pikante — aan u de keuze)
  • 1 liter visbouillon met 1/2 tl saffraandraadjes (even laten trekken)
  • 1/4 tl zout
  • een kleine handvol peterselie, fijngehakt
  • 3 el water
  • 3 el olijfolie

WERKWIJZE

  1. Doe de mosselen en venusschelpen samen met de 3 eetlepels water in een kookpot. Dek af en kook ze in +/- 5 minuten gaar (tot ze open zijn).
  2. Zet 15 venusschelpen en 8 mosselen apart. Deze gebruiken we als decoratie op het eind. Haal de rest van de mosselen en, euh, venusvruchten (hoe heten die dingen?) uit de schelpen en zet opzij.
  3. Verhit de olijfolie in een paellapan op een middelhoog vuur. Voeg de ui, rode paprika en het zout toe en bak tot de ui wat begint de kleuren.
  4. Voeg de look toe en bak nog 1 minuut mee.
  5. Doe de doperwten, tomatenstukjes, pimentón, chorizo, kip en serrano erbij. Meng alles goed.
  6. Roer de rijst erdoor, zodat die een mooi laagje olie krijgt, en bak ‘m 4 minuten mee.
  7. Voeg de visbouillon met saffraan en peterselie toe, roer nog een keer, breng aan de kook op een hoog vuur en zet het vuur daarna weer op middelhoog.
  8. Laat 12 minuten koken, verdeel de mosselen en venusvruchten over de pan (zonder te roeren!) en begin met assembleren: schik de apart gehouden venusschelpen en mosselen, samen met de inktvisringen, octopustentakels, gamba’s en scampi. Deze hebben niet lang nodig om te garen.
  9. Zet tot slot kort een deksel op de paellapan (zodat de scampi en co ook bovenaan kunnen garen indien nodig). De paellarijst is gaar na +/- 18 minuten, maar een tikkeltje langer kan geen kwaad, zeker niet als je dat befaamde krokante randje wilt.

¡Buen provecho!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: