Bik Romantique!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Peer-abrikooscake

Wij verlangen stiekem al naar de gezelligheid van de herfst. Verkleurende blaadjes, kaarsjes, nét niet warm genoeg om zonder fleeceke buiten te zitten… En dat vertaalt zich dan al snel in een herfstachtige baksessie! Deze lactosevrije peer-abrikooscake met limoen, citroen, kaneel en gember combineert typische zomer- en herfstsmaken. Als toemaatje kan je er de supereenvoudige LV mascarponeroom bij serveren! Een aanrader!

INGREDIËNTEN (6 à 8 personen)

  • 2 peren (geschild, in 4 gedeeld en het klokhuis verwijderd) + 2 rijpe abrikozen (gehalveerd en ontpit)
  • 25g + 125g LV boter + wat extra om in te vetten
  • 25g + 125g lichtbruine suiker
  • zeste en sap van ½ citroen en 1 limoen
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 100g zelfrijzende bloem
  • 75g amandelmeel
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 2 el amandelschilfers

Extraatje (facultatief):

  • 100g mascarpone
  • 45 ml LV slagroom (Dilea)
  • 3/4 el bloemsuiker

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180° (conventioneel). Vet een taartvorm met losse bodem (diameter 24 cm) in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de 25g boter in een pan (groot genoeg zodat al het fruit er nét in raakt) samen met de 25g lichtbruine suiker. Laat kort bubbelen en voeg vervolgens de peren en abrikozen toe. Bak ze 3 à 4 minuten aan elke kant, tot ze mooi verkleuren maar nog steeds hun vorm behouden. Zet opzij.
  3. Meng de resterende boter, suiker en zeste in de mengkom van een staande mixer tot hij mooi licht is. Doe de losgeklopte eieren er beetje bij beetje bij, gevolgd door het citroen- en limoensap.
  4. Zet de mixer in lage stand. Meng het amandelmeel, gemberpoeder, de bloem en kaneel en voeg het 2 flinke el per keer toe aan de mengkom.
  5. Doe het beslag in de taartvorm en zorg ervoor dat de bovenkant mooi egaal is (met behulp van een spatel).
  6. Schik de peren en abrikozen erbovenop. Giet het vocht uit de pan er gerust over.
  7. Strooi de amandelschilfers over de binnenste cirkel van de taart.
  8. Bak de cake 55 minuten in de voorverwarmde oven. (Gebruik de truc met een satéstokje om te controleren of de cake gaar is.) Laat nog 10 minuten in de taartvorm afkoelen alvorens uit de vorm te halen en te serveren.
  9. Klop ondertussen de mascarpone met de slagroom en bloemsuiker stijf met een mixer. Serveer in een potje samen met de cake, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.

Smakelijk!

 

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: