Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Courgette-citroencake

Te veel courgettes in de moestuin? Wij ook. Dit was de eerste keer dat ik courgette in een cake gebruikte, maar het resultaat mag er wezen. De drizzle zorgt — eens gedroogd — voor een krokant (en absoluut niet facultatief) smaakbommetje, dat de hele cake naar een hoger niveau tilt. Niet panikeren als je rozemarijn ziet staan: die zorgt voor een goeie balans met de citroen, maar is zeker niet overheersend.

INGREDIËNTEN (8 personen)

  • 225g gele (of groene) courgette, grof geraspt
  • zeste van 2 citroenen en sap van 1 citroen
  • 2 1/2 el verse rozemarijn, fijngehakt
  • 150ml zonnebloemolie + 1 el om de bakvorm in te vetten
  • 200g suiker
  • 3 (M) eieren
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 1/2 tl bakpoeder

Voor de drizzle:

  • zeste en sap van 2 limoenen
  • 1 1/2 el geraspte kokos
  • 75g suiker

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180° (conventioneel). Vet een langwerpige bakvorm in met de 1 el zonnebloemolie en bekleed hem met bakpapier.
  2. Meng de olie, suiker en eieren met de hand in een grote mengkom.
  3. Roer de citroenzeste, het citroensap, de geraspte courgette en rozemarijn erdoor.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en meng alles tot een egaal deeg.
  5. Verdeel het deeg over de bakvorm en bak 55 minuten in de oven.
  6. Prik in het midden van de cake met een satéstokje om te zien of de cake gaar is. Zo ja: prik gaatjes over de hele cake, zonder helemaal tot op de bodem te gaan.
  7. Meng alle ingrediënten voor de drizzle, maar houd nog een beetje limoenzeste apart voor de afwerking.
  8. Verdeel de drizzle over de cake, strooi de apart gehouden zeste erover en laat volledig afkoelen in de bakvorm.
  9. Haal de cake vervolgens uit de bakvorm en snijd in plakjes.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: