
Courgette-citroencake
Te veel courgettes in de moestuin? Wij ook. Dit was de eerste keer dat ik courgette in een cake gebruikte, maar het resultaat mag er wezen. De drizzle zorgt — eens gedroogd — voor een krokant (en absoluut niet facultatief) smaakbommetje, dat de hele cake naar een hoger niveau tilt. Niet panikeren als je rozemarijn ziet staan: die zorgt voor een goeie balans met de citroen, maar is zeker niet overheersend.
INGREDIËNTEN (8 personen)
- 225g gele (of groene) courgette, grof geraspt
- zeste van 2 citroenen en sap van 1 citroen
- 2 1/2 el verse rozemarijn, fijngehakt
- 150ml zonnebloemolie + 1 el om de bakvorm in te vetten
- 200g suiker
- 3 (M) eieren
- 250g zelfrijzende bloem
- 1/2 tl bakpoeder
Voor de drizzle:
- zeste en sap van 2 limoenen
- 1 1/2 el geraspte kokos
- 75g suiker
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180° (conventioneel). Vet een langwerpige bakvorm in met de 1 el zonnebloemolie en bekleed hem met bakpapier.
- Meng de olie, suiker en eieren met de hand in een grote mengkom.
- Roer de citroenzeste, het citroensap, de geraspte courgette en rozemarijn erdoor.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en meng alles tot een egaal deeg.
- Verdeel het deeg over de bakvorm en bak 55 minuten in de oven.
- Prik in het midden van de cake met een satéstokje om te zien of de cake gaar is. Zo ja: prik gaatjes over de hele cake, zonder helemaal tot op de bodem te gaan.
- Meng alle ingrediënten voor de drizzle, maar houd nog een beetje limoenzeste apart voor de afwerking.
- Verdeel de drizzle over de cake, strooi de apart gehouden zeste erover en laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Haal de cake vervolgens uit de bakvorm en snijd in plakjes.
Smakelijk!

