Bik Exotique!,  Culikliekjes!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig)

Halloween Pie

Een last-minute Halloweencreatie, maar wel een die een schot in de roos bleek te zijn. Geen zorgen over de licht pikante chutney; die wordt getemperd door de zoete aardappel. Zelfs onze driejarige vond het “not too spicy”. ‘nough said! ^^

INGREDIËNTEN (4 à 6 personen, afhankelijk van de hongertjes)

Voor de vulling:

  • 1 kg zoete aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 zoete ui, fijngesnipperd
  • 4 dikke tenen look, fijngesnipperd
  • 300g magere kalkoenspekreepjes (AH; de revelatie van het jaar voor ons)
  • 150g gebraden kippenreepjes (de Italiaanse van AH)
  • 3/4 pot ginger-mango chutney (Patak) (AH)
  • peper en zout
  • 2 el olie

Voor het deeg:

  • 400g tarwebloem + extra
  • 200g vegan boter (Violife), gekoeld en in blokjes gesneden
  • 120g gerijpte cheddar (of vegan alternatief — Zelf verdraag ik gerijpte cheddar goed.)
  • een snuifje zout
  • 1 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 ei, losgeklopt
  • 60ml koud water
  • 1 à 2 el LV melk (Dilea)

WERKWIJZE

  1. Maak het deeg: doe de tarwebloem, het zout en paprikapoeder in een mengkom en doe er de blokjes vegan boter bij. Kruimel de boter met je vingertoppen in de bloem totdat die eruitziet als grof zand. Roer de cheddar erdoor.
  2. Voeg het ei en water toe en meng met een houten lepel totdat het deeg samenklit.
  3. Leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed enkele minuten met de hand tot het een mooi egaal, zacht deeg wordt. Vorm een mooie bol deeg, duw hem lichtjes platter en wikkel hem in vershoudfolie. Leg een half uur in de koelkast.
  4. Kook de zoete aardappelen (15 à 20 minuten) en doe ze in een mengkom. Kruid stevig af met peper en zout. Prak ze met een vork tot je een egale massa hebt.
  5. Verhit de olie in een pan. Voeg de fijngesnipperde ui en look toe, kruid met peper en zout en bak in enkele minuten gaar. Doe ze bij de aardappelen.
  6. Bak de kalkoenspekreepjes in dezelfde pan en voeg ze, samen met de gebraden kippenreepjes en chutney, toe aan de aardappelmengeling. Proef, kruid desgewenst nog bij, en zet opzij.
  7. Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180° (conventioneel). Leg een siliconen bakmat in de oven, zodat die mee opwarmt.
  8. Haal het deeg uit de koelkast en snijd er 1/3 af. Zet dat stuk deeg opzij (hiermee maak je het deegdeksel later).
  9. Rol het resterende deeg uit tot de dikte van een stuk van 2 euro (iets dikker mag ook; no worries) en bekleed er de bodem en zijkanten van een springvorm (diameter 24 cm) mee.
  10. Doe de vulling erin.
  11. Rol het stuk deeg voor het deksel uit tot dezelfde dikte als voordien. Leg over de vulling en knijp de randen samen.
  12. Snijd een gezicht uit het deegdeksel. Bestrijk de bovenkant van de pie met de LV melk.
  13. Zet de springvorm op de voorverwarmde bakmat (Dit zorgt ervoor dat er iets meer hitte onder de vorm zit, zodat de onderkant van je pie niet te wak wordt van de natte vulling) en bak 70 minuten in de voorverwarmde oven. Laat enkele minuten afkoelen, haal uit de vorm en serveer.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: