
Stoofvlees met bloedsinaasappel
Lactosevrij stoofvlees met Luikse stroop, jeneverbessen, citroentijm en bloedsinaasappel. Yummy in my tummy! Voor dit stoofvlees gebruik je een mix van rundsstoofvlees en -schenkel. Biertje van dienst is ons eigenste Landense Tumulus Nera.
INGREDIËNTEN (8 personen)
- 1 kg runderstoofvlees, flink afgekruid met peper en zout
- 1 kg runderschenkel (gewicht zonder been), in stukken gesneden en flink afgekruid met peper en zout
- 2 grote zoete uien, gesnipperd
- 3 tenen look, in plakjes gesneden
- 2 rode paprika’s, gesnipperd
- een klein busseltje citroentijm
- 2 laurierblaadjes
- 8 jeneverbessen
- 4 kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- 4 sneetjes donker brood
- 4 über-eetlepels Dijonmosterd
- 4 über-eetlepels Luikse stroop
- 4 flesjes Tumulus Nera (of ander donker bier)
- 400 ml runderfond
- 350 ml vers geperst bloedsinaasappelsap
- 2 el azijn
- een flinke klont vegan boter (Violife)
- 3 el olie
WERKWIJZE
- Verhit een flinke klont vegan boter samen met 2 el olie in een grote kookpot op een middelhoog vuur. Voeg de ui en look toe zodra de boter borrelt en bak enkele minuten aan.
- Voeg de paprika toe, meng goed en bak nog enkele minuten. Schep de ui, look en paprika uit de pot met een schuimspaan en zet opzij in een grote mengkom.
- Voeg nog een eetlepel olie toe en schroei het vlees in verschillende keren (+/- 8 stukken per keer) dicht. Doe het geschroeide vlees telkens bij de ui, look en paprika.
- Doe de Luikse stroop, Tumulus Nera, fond en het sinaasappelsap in de kookpot en zet het vuur op hoog. Breng even aan de kook en schraap de aanbakresten los.
- Voeg de groenten, het vlees, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagels en kaneel toe. Roer goed.
- Zet het vuur op laag zodra het vocht in de kookpot begint te pruttelen. Smeer de mosterd op de sneetjes brood en leg ze met de mosterd naar beneden bovenop het stoofvlees-in-wording.
- Laat het stoofvlees 3 uur pruttelen (roer elk half uur zodat er niets aan de bodem blijft plakken) zonder deksel.
- Zet het deksel op de kookpot en laat nog een kwartiertje verder garen. Zet opzij.
- Haal desgewenst de citroentijm, laurier, kruidnagel en/of jeneverbessen uit de pot en voeg de azijn toe. Roer nog een laatste keer.
- Laat 12 uur rusten met het deksel op de pot.

