
Koalataart
Ons Rosalijntje werd 1 jaar oud in januari, en dat vierden we in de Plofknook met een koalataart! De basis bestaat uit een vel gerolde marsepein en twee eenvoudige lactosevrije chocoladecakes. Assembleren doe je met behulp van lactosevrije botercrème! Wat zeg ik? Lactosevrije citroenbotercrème! Makkie! Deze taart paste perfect bij de gelegenheid en hoort geserveerd te worden als een 1-jarige: klein maar fijn! Überstukken liggen vermoedelijk wat zwaar op de maag. 😉
INGREDIËNTEN
Voor de cake (alles 2x, want je moet uiteraard 2 cakes maken — en ik ga ervan uit dat niet iedereen 2 identieke springvormen in huis heeft):
- 2x 125g bloem, gezeefd
- 2x 35g cacaopoeder, gezeefd
- 2x 3/4 tl bakpoeder
- 2x 3/4 tl bicarbonaat
- 2x 1/2 tl fijn zout
- 2x 200g fijne kristalsuiker
- 2x 1 ei (L), op kamertemperatuur
- 2x 60ml koolzaadolie
- 2x 1tl vanille-extract
- 2x 120 ml LV melk, op kamertemperatuur (Dilea = halfvol; ik zou hier géén amandel-/sojamelk gebruiken)
- 2x 120 ml heet water, met 2x 60g LV fondant chocoladestukjes in gesmolten
- vegan boter (Violife) (om de bakvorm in te vetten)
- 120g marsepein
- zwarte en witte rolfoldant (helemaal niet veel nodig)
- roze suikersprinkles (facultatief)
- nog zelf te maken: koala-oortjes en evt. een strik (Ik deed dit gewoon met wat dubbelgevouwen papier, lijm, kleurpotloden en enkele satéstokjes. ^^)
Voor de citroencrème:
- 250g vegan boter (Violife), op kamertemperatuur
- 500g bloemsuiker, gezeefd
- 1 citroen, zeste en sap
- 2 el LV melk (Dilea)
- paar druppels rode kleurstof (facultatief)
WERKWIJZE
- Maak de cakes. Verwarm de oven voor op 180°. Vet een springvorm van 20 cm diameter in met vegan boter en bekleed de bodem met een uitgesneden cirkel bakpapier.
- Doe de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder, bicarbonaat, zout en de suiker in een mengkom. Meng goed en zet opzij.
- Meng het ei, vanille-extract, water met chocolade en de melk en olie in een kleinere mengkom tot een gladde massa. Voeg toe aan de droge ingrediënten en meng met een houten lepel tot een egaal beslag.
- Giet het beslag in de springvorm en bak 45 minuten in de oven (of tot een satéstokje in het midden van de cake er min of meer proper uit komt). Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens te laten rusten op een rooster.
- Herhaal stap 1 t.e.m. 4 voor cake nummer twee.
Wanneer beide cakes volledig(!) afgekoeld zijn:
- Maak de citroenbotercrème: doe de zachte vegan boter in de mengkom van een staande mixer. Klop de boter 2 minuten op middelhoge stand. Ga met een spatel langs de randen, zodat je alle boter kunt gebruiken.
- Voeg de bloemsuiker eetlepel per eetlepel toe, met de mixer op laagste stand. Ga nog eens met de spatel langs de randen.
- Doe de citroenzeste en het sap, de melk en kleurstof erbij. Laat de mixer 5 minuten op middelhoge stand zijn werk doen. Als het goed is, heb je een stevige botercrème!
Assembleren die handel!
- Rol de marsepein uit tot een schijf van 20 cm en leg die op een taartschotel.
- Leg de eerste cake op de marsepein.
- Doe er 1/3 van de botercrème op en verdeel egaal over de bovenkant van de cake met behulp van een paletmes.
- Leg de tweede cake erbovenop (Voorzichtig!)
- Breng een laag (maar niet alle resterende!) botercrème aan op de boven- en zijkant van het geheel. Deze laag krijgt sowieso wat kruimels erin van de cake, maar dat is niet erg! (Dit is het makkelijkst als je je taartschotel bovenop een luie Susan (draaitafel) zet.)
- Zet de taart 20 minuten in de koelkast.
- Haal de taart uit de koelkast en breng een laatste (egale) laag botercrème aan op de boven- en zijkant van de taart.
- Rol ogen, wimpers, een neus en mond uit de zwarte rolfoldant (met de pupillen in witte rolfoldant) en breng ze aan op de taart.
- Prik de koala-oortjes en de strik op de taart en strooi wat roze suiker op de bovenkant van de taart.
- Bewaar de taart in de koelkast en haal ze +/- 15 minuten voor het serveren eruit.


2 reacties
Pingback:
Pingback: