
Kip zoetzuur
Flashback naar begin jaren negentig. “Wat even we vanavond?” “Chinees.” En dit was het dan, ongeveer. Alsof er maar één gerecht was dat “Chinees” was. Authentiek? Verre van. Maar lekker was (is) het wel. In deze versie van kip zoetzuur zit naast ananas ook wat mango verwerkt, want ja, 100% de traditie volgen, dat kunnen we tot nader order niet. ^^
INGREDIËNTEN (6 à 8 personen)
Voor de marinade:
- 1 el sesamolie
- 2 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 2 el vissaus
- 3 el ketchup
- 1 kg kipblokjes
- 1 grote ui, gesnipperd (dus: niet te grof, niet te fijn)
- 6 tenen look, in plakjes gesneden
- 1 groene + 1 gele paprika, schoongemaakt en gesnipperd
- 200g wortelen, geschild en in grovere stukjes gesneden
- 300g verse ananas (gewogen vruchtvlees), in grovere blokjes gesneden
- 1 mango, geschild en in grovere blokjes gesneden
- 1 chilipeper, schoongemaakt en gesnipperd
- 20g gember, geraspt
- witte rijst, gekookt volgens de instructies
- peper en zout
- 1 el rijstolie
- 1 extra el sesamolie
- 125 ml kruidenbouillon
- 1 extra el ketjap manis
- 1 extra el sojasaus
- 3 extra el ketchup
WERKWIJZE
- Kruid de kipblokjes af met peper en zout. Doe ze samen met de marinade-ingrediënten in een mengkom. Meng alles goed en laat een half uurtje marineren.
- Kook de rijst en maak ondertussen de rest van het gerecht klaar:
- Verhit de rijstolie en extra eetlepel sesamolie in een grote wok.
- Doe de ui, look, paprika’s, wortelen en chilipeper in de wok en bak 6 minuten (onder geregeld roeren) op hoog vuur.
- Zet het vuur op middelhoge stand en voeg de kip (inclusief marinade), gember, bouillon, extra ketjap/sojasaus/ketchup toe. Meng alles goed. Bak (wederom onder geregeld roeren) nog 6 minuten.
- Voeg de ananas en mango toe, meng goed en laat het fruit 2 minuten doorwarmen.
- Serveer samen met de gekookte rijst.
Smakelijk!

