konijn cake plofknook
Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Konijntjescake

Na de koalataart in januari plaatste onze oudste meteen haar bestelling voor een verjaardagstaart wanneer het haar beurt was in maart. Het werd een (lactosevrije) konijntjescake met twee lagen aromatische appelcake en bloedsinaasappelbotercrème. Ook ideaal voor met Pasen! Mmmmmmmmmmm!

INGREDIËNTEN

Voor de cake (alles 2x, want je moet uiteraard 2 cakes maken — en ik ga ervan uit dat niet iedereen 2 identieke springvormen in huis heeft):

  • 2x 120g vegan boter (Violife)
  • 2x 120g donkerbruine suiker
  • 2x 2 eieren (M)
  • 2x 75g amandelpoeder
  • 2x 100g zelfrijzende bloem, gezeefd
  • 2x 1/2 tl bourbon vanille-extract (verkrijgbaar in AH)
  • 2x 1 el kaneelpoeder
  • 2x 1 el gemberpoeder
  • 2x Gala-appel, geschild, klokhuis verwijderd
  • sap van 1 citroen
  • 120g marsepein

Voor de bloedsinaasappelcrème:

  • 250g vegan boter (Violife), op kamertemperatuur
  • 500g bloemsuiker, gezeefd
  • 1 bloedsinaasappel, zeste en sap
  • 2 el LV melk (Dilea)
  • rode kleurstof (facultatief)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Vet een springvorm van 20 cm diameter in met vegan boter en bekleed de bodem en zijkanten (afzonderlijk) met bakpapier.
  2. Halveer de appel en snijd in fijne reepjes of blokjes (max. een paar mm dik; de lengte maakt minder uit). Doe ze in een kom met het citroensap, meng kort en zet opzij.
  3. Doe de boter en donkerbruine suiker in een mengkom en mix met een handmixer/staande mixer tot een egale massa.
  4. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en meng grondig.
  5. Doe de bloem, het amandel-, kaneel en gemberpoeder en vanille-extract erbij en meng tot een egaal beslag.
  6. Roer de stukjes appel samen met het citroensap door het beslag.
  7. Schep het (stevige) beslag in de springvorm. Zorg ervoor dat de bovenkant van het beslag zo vlak mogelijk is. (Belangrijk voor de assemblage.)
  8. Bak de cake 40 minuten in de oven (of tot een satéstokje in het midden van de cake er min of meer proper uit komt). Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens verder afkoelen op een rooster.
  9. Herhaal stap 1 t.e.m. 8 voor cake nummer twee.

Wanneer beide cakes volledig(!) afgekoeld zijn:

    1. Maak de bloedsinaasappelbotercrème: doe de zachte vegan boter samen met de helft van de bloemsuiker in de mengkom van een staande mixer. Klop even op middelhoge stand. Ga met een spatel langs de randen, zodat je alles kunt gebruiken.
    2. Voeg de rest van de bloemsuiker toe, samen met de zeste en sap van de bloedsinaasappel en de melk. Laat de mixer 5 minuten op middelhoge stand zijn werk doen, maar ga af en toe nog eens met de spatel langs de randen. Wil je graag rozige crème? Voeg dan de rode kleurstof toe en mix tot je tevreden bent over de kleur.

Assembleren die handel!

  1. Rol de marsepein uit tot een schijf van 20 cm en leg die op een taartschotel.
  2. Leg de eerste appelcake op de marsepein.
  3. Doe er 1/3 van de botercrème op en verdeel egaal over de bovenkant van de cake met behulp van een paletmes/gladde taartschraper.
  4. Leg de tweede cake erbovenop (Voorzichtig!)
  5. Breng een laag (maar niet alle resterende!) botercrème aan op de boven- en zijkant van het geheel. Deze laag krijgt sowieso wat kruimels erin van de cake, maar dat is niet erg! (Dit is het makkelijkst als je je taartschotel bovenop een luie Susan (draaitafel) zet.)
  6. Zet de cake 20 minuten in de koelkast.
  7. Haal de cake uit de koelkast en breng een laatste (egale) laag botercrème aan op de boven- en zijkant van de cake. Wil je graag mooie lijntjes in je crème, gebruik dan op het einde een gekartelde taartschraper.
  8. Rol de ogen, neus, pootjes en eventueel een staartje uit zwarte, witte en rode rolfondant en breng ze aan op de cake. De snorharen kan je makkelijk doen met cocktailprikkers. (Online vind je heel wat tutorials, maar eigenlijk wijst alles zichzelf uit. Boetseren maar!)
  9. Prik de konijnenoortjes (die van ons waren zelf getekend en in een dubbele laag rond cakepopstokjes geplakt) op de bovenkant van de cake.
  10. Bewaar de cake in de koelkast en haal ze +/- 15 minuten voor het serveren eruit.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: