Bik Exotique!

Kip korma

Wat een smaakbommetje! Laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten en ga ervoor! Ik serveerde deze korma met Indische ovenaardappeltjes (gehalveerde krieltjes met komijnzaad, korianderzaad, peper en zout, kurkuma, wat kaneel en olie – 1 uur in een braadslede op 200°), maar rijst of LV naan kan uiteraard ook!

INGREDIËNTEN (5 personen met een bijgerecht)

Voor de yoghurtsaus:

  • 100 ml koolzaad-/rijstolie
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 2 kumato’s, in kwartjes gesneden
  • 175g LV Griekse yoghurt (Alpro)
  • 20g bio amandelpasta (Delhaize)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemalen kashmiripeper (of cayennepeper)
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 2 1/2 tl fijn zout
  • 2 groene chilipepers, in ringen gesneden

Andere ingrediënten:

  • 1 kg kipdijfilets zonder been (AH)
  • 8 teentjes look, gepeld en gekneusd
  • 15g gember, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/4 tl zwarte peperbollen
  • 4 peulen groene kardemom
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje

Tot slot:

  • 3 peulen zwarte kardemom
  • 1 flinke snuif gemalen foelie
  • 1 flinke snuif gemalen nootmuskaat
  • 3/4 tl garam masala
  • bieslook, fijngehakt (hoort eigenlijk koriander te zijn, maar daar zijn we hier geen fan van)
  • een kleine handvol amandelschilfers

WERKWIJZE

  1. Verhit de olie in een gietijzeren kookpot. Voeg de uiringen toe en bak ze goudbruin op een hoog vuur (geregeld roeren).
  2. Schep de ui met een schuimspaan uit de kookpot en doe ‘m in een hakmolen, samen met  de kumato’s, Griekse yoghurt en amandelpasta. Mix tot een gladde saus.
  3. Doe de look, gember, laurier, komijn, peperbollen, groene kardemom, kruidnagels en kaneel in de kookpot en bak een half minuutje aan.
  4. Voeg de kipdijfilets toe en kleur ze in +/- 5 minuten.
  5. Doe de yoghurtsaus en het komijnpoeder, korianderpoeder, de peper, kurkuma, paprika, chilipepers en het zout erbij. Roer goed en breng aan het pruttelen.
  6. Zet het vuur op laag, dek de kookpot af met een deksel en laat de kip 15 minuten garen.
  7. Voeg tot slot de zwarte kardemom, foelie, nootmuskaat en garam masala toe. Roer goed en laat 10 minuten verder koken (met deksel).
  8. Werk af met de bieslook (of koriander) en amandelschilfers. Laat enkele minuten afkoelen alvorens te serveren.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: