panzanella plofknook
Bik Exotique!,  Bik Romantique!

Cheat Panzanella

Een eeuwige favoriet ten huize Plofknook, zeker wanneer het wat warmer wordt buiten. Klassieke panzanella maakt gebruik van tomaten en oud brood. Onze cheatversie voegt extra (snelle) ingrediënten toe en we gebruiken kant-en-klare croutons. Authentiek? Neu. Lekker? Absoluut! Serveer deze panzanella met onze Italiaanse spiraalbroodjes, ons speedy chorizobrood of wat focaccia, al is ie ook alleen de moeite waard, zeker met de hemelse dressing gemaakt van het tomatensap (zie recept)!

INGREDIËNTEN (5 personen)

 • 1 kilo tomaten, in stukken gesneden (Verschillende soorten, bitte! Wij gingen voor 200g gemengde kerstomaatjes, 8 zwarte kerstomaten (Yoom), 1 vleestomaat en 4 kumato’s. Allemaal verkrijgbaar bij Delhaize.)
 • 400 mango, in stukken gesneden
 • 250g blauwe bessen
 • een flinke handvol basilicum
 • blaadjes van 4 takjes verse oregano
 • een flinke snuif zout
 • 3 bollen LV mozzarella (Dilea), in stukken gescheurd
 • 100g croutons voor soep (Carrefour)

Voor de dressing:

 • sap van de tomaten (zie onderaan)
 • 75 ml olijfolie
 • 1 kleine sjalot, geraspt (ongeveer 1 el)
 • 1 tl look, geraspt
 • 1 tl graanmosterd
 • 1 el wittewijnazijn
 • vers gemalen zwarte peper (naar smaak)

 

WERKWIJZE

 1. Doe de versneden tomaten in een zeef met een mengkom eronder. Doe het zout (ongeveer 1 1/2 tl, maar wij doen het doorgaans op het gevoel) bij de tomaten en meng. Zet de tomaten een half uurtje opzij.
 2. In de mengkom heeft zich nu sap van de tomaten verzameld. Dit sap gebruiken we voor de dressing. Doe het tomatensap samen met de andere ingrediënten in een schenkbeker en klop met een garde tot een gladde dressing. (Wil je ze graag dikker? Voeg dan wat Griekse sojayoghurt toe.)
 3. Doe de tomaten, mango blauwe bessen, kruiden, LV mozzarella en de dressing in een mengkom/serveerschotel en meng grondig. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
 4. Bestrooi net voor het serveren met de croutons.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: