Bik Exotique!

Goong ob woonsen

Aka pittige glasnoedels met garnalen, gember en een gitzwarte saus. Heer-lijk. Van oorsprong is dit gerecht eigenlijk Chinees, maar de Thai zijn er verzot op en serveren het in heel wat restaurants. In dit gerecht gebruiken we daarom de typisch Thaise black soy sauce (verkrijgbaar in heel wat Aziatische supermarkten — heb je deze niet in huis, dan kan je ook ketjap manis gebruiken, al zal de smaak niet helemaal dezelfde zijn natuurlijk).

Zelf at ik goong ob woonsen voor het eerst in Yogyakarta, Indonesië, als laatste lunch voor we weer huiswaarts vlogen na drie weken Zuidoost-Azië (Bangkok-Siem Reap-Bali-Lembongan-Java). Dit is bijgevolg zo’n gerechtje waarbij de reisherinneringen spontaan naar boven komen, en waarvan ik bijgevolg oprecht gelukkig word. Ik hoop voor u hetzelfde! 😉

We nemen in dit recept enkele shortcuts in vergelijking met de traditionele werkwijze:

  • In principe hoor je i.p.v. gewoon spek dik buikspek te gebruiken als basis (veel meer vet aan en dus veel meer braadvet dat vrijkomt; remember het allerallerallereerste recept op Plofknook: onze KL Hokkien Mee?). Buikspek is jammer genoeg wat moeilijker verkrijgbaar hier, dus gebruikten we gewoon gezouten spek en wat extra olie.
  • Thaise selder heeft meer blad en (veel) dunnere stelen dan onze westerse variant en leent zich beter voor dit gerecht. In dit recept gebruiken we enkel de blaadjes van “onze” selder als alternatief.
  • Goong ob woonsen wordt traditioneel klaargemaakt in een kleipot, maar die hebben we tot nader order niet in huis, dus gebruikten we onze teerbeminde gietijzeren kookpot. Die komt het dichtst in de buurt (en kan makkelijker grote porties aan; een win-win dus!).

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 800g hele garnalen (bv. Delhaize), ontdooid (vers is nóg beter natuurlijk!)
  • 400g longkou glasnoedels*, 10 minuten geweekt in water op kamertemperatuur en uitgelekt (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten – Zelf haalde ik ze bij Micheal Anh in Hasselt.)
  • 250g gezouten spek (géén ontbijtspek), in stukjes gesneden
  • 200g gember, in plakjes gesneden (ja, dat is veel gember, maar die is essentieel. Niet op beknabbelen dus!)
  • 12 teentjes look, gepeld en gekneusd (zie opmerking bij stap 10)
  • 2 tl vers gemalen zwarte peper (Graag minder pikant? Halveer deze hoeveelheid dan. Volledig weglaten is geen optie.)
  • 3 kleine lente-uien, in julienne gesneden
  • 2x kleine handvol selderblaadjes, gehakt (tenzij je aan Thaise selder kan geraken; zie inleiding)
  • 1 el olie (bv. koolzaadolie)

Voor de saus:

  • 8 el oestersaus
  • 8 el black soy (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten – wederom bij Michael Anh gehaald hier) — Alternatief: ketjap manis (zie inleiding)
  • 12 el sojasaus
  • 8 tl palmsuiker, geraspt (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten) — Alternatief: gewone suiker kan ook, maar heeft minder body. 🙂
  • 4 tl sesamolie
  • 50 ml water

 

WERKWIJZE

  1. Maak terwijl de glasnoedels aan het weken zijn de garnalen schoon: knip de sprieten en poten eraf. Ga met een kruidenschaar onder het pantser in (net voorbij de kop) en knip het open tot aan de staart. Verwijderd het darmkanaal met een tandenstoker. Spoel de garnalen na en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Giet de noedels af in een vergiet en laat ze even uitlekken.
  3. Maak ondertussen de saus: meng alle ingrediënten behalve het water in een grote mengkom.
  4. Doe de geweekte glasnoedels samen met de 50ml water in de kom en meng goed, zodat de saus goed verdeeld is. Doe de noedels vervolgens in een andere kom en laat rusten.
  5. Doe de garnalen in de restsaus, meng goed en laat ze marineren (op kamertemperatuur) tot ze de kookpot in gaan.
  6. Doe de el olie samen met de stukjes spek in een gietijzeren kookpot. Wanneer er genoeg braadvet in de pot verzameld is: doe de look, gember en zwarte peper erbij en bak deze enkele minuten aan.
  7. Voeg de noedels en restsaus van de garnalen toe. Meng alles grondig.
  8. Leg de garnalen bovenop de noedels en bestrooi het geheel met de lente-ui en selderblaadjes.
  9. Breng de saus aan de kook, zet een deksel op de kookpot, het vuur op laag en laat 10 minuten koken.
  10. Serveer. Etiquettetip: je mag de gember, die de saus absorbeert, mee opeten, maar het hoeft niet. De look geeft z’n smaak af aan het gerecht maar gaat — afhankelijk van hoe groot je stukken zijn — niet 100% zacht zijn, en hoef je dus niét op te eten. Wil je dit liever wel? Snijd de look dan in kleinere stukken, zodat ze sneller garen.)

Smakelijk!

 

 

* Glasnoedels worden gemaakt van mungzetmeel en water, niet van rijst. Erg belangrijk om de juiste noedels te gebruiken voor dit gerecht!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: