Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Zomercake

Een luchtige lactosevrije cake met het beste van de vroege zommer: zwarte aalbessen, kruisbessen en rabarber. Allemaal eigen kweek! Woop woop! Deze fris-zurige cake is het best vers uit de oven, afgewerkt met een klein beetje bloemsuiker of geserveerd met een bolletje lactosevrij vanille-ijs, maar kan perfect enkele dagen bewaard worden in de koelkast (volledig afgekoeld en ingewikkeld in vershoudfolie).

INGREDIËNTEN

  • 185g tarwebloem
  • 155g kristalsuiker
  • 75g lactosevrije of vegan boter (bv. Violife), op kamertemperatuur + wat extra voor de springvorm
  • 250g zwarte aalbessen
  • 50g kruisbessen
  • 50g rabarber, in schijfjes gesneden
  • 1tl (4g) bakpoeder
  • 3 eieren (L)
  • bloemsuiker (om af te werken)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht). Vet een springvorm van 20cm diameter in met wat LV/vegan boter en bekleed de onderkant met bakpapier.
  2. Meng de boter en suiker 3 minuten in een staande mixer. Voeg vervolgens de eieren één per één toe.
  3. Meng de bloem en het bakpoeder in een kommetje en zeef ze boven het mengsel. Meng tot een egaal deeg (duurt niet lang).
  4. Verdeel de stukjes rabarber over de bodem van de springvorm en doe het deeg erbovenop. Zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is (met een spatel).
  5. Verdeel de aalbessen en kruisbessen over het deeg en bak de cake in 45 minuten gaar.
  6. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm alvorens te serveren of verder te laten afkoelen (zie inleiding).
  7. Bij het serveren: bestrooi met wat bloemsuiker (naar smaak).

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: