
Zomercake
Een luchtige lactosevrije cake met het beste van de vroege zommer: zwarte aalbessen, kruisbessen en rabarber. Allemaal eigen kweek! Woop woop! Deze fris-zurige cake is het best vers uit de oven, afgewerkt met een klein beetje bloemsuiker of geserveerd met een bolletje lactosevrij vanille-ijs, maar kan perfect enkele dagen bewaard worden in de koelkast (volledig afgekoeld en ingewikkeld in vershoudfolie).
INGREDIËNTEN
- 185g tarwebloem
- 155g kristalsuiker
- 75g lactosevrije of vegan boter (bv. Violife), op kamertemperatuur + wat extra voor de springvorm
- 250g zwarte aalbessen
- 50g kruisbessen
- 50g rabarber, in schijfjes gesneden
- 1tl (4g) bakpoeder
- 3 eieren (L)
- bloemsuiker (om af te werken)
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht). Vet een springvorm van 20cm diameter in met wat LV/vegan boter en bekleed de onderkant met bakpapier.
- Meng de boter en suiker 3 minuten in een staande mixer. Voeg vervolgens de eieren één per één toe.
- Meng de bloem en het bakpoeder in een kommetje en zeef ze boven het mengsel. Meng tot een egaal deeg (duurt niet lang).
- Verdeel de stukjes rabarber over de bodem van de springvorm en doe het deeg erbovenop. Zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is (met een spatel).
- Verdeel de aalbessen en kruisbessen over het deeg en bak de cake in 45 minuten gaar.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm alvorens te serveren of verder te laten afkoelen (zie inleiding).
- Bij het serveren: bestrooi met wat bloemsuiker (naar smaak).
Smakelijk!

