Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Herfsthaasje

Een echt herfstfeest op je bord! Varkenshaasje met een peren-pruimensausje, halve peertjes met Stilton en noten en een pompoen-dragonpuree. Genieten!

INGREDIËNTEN (5 personen)

Voor het vlees:

  • 500g varkenshaasje
  • 1 el lactosevrije boter + 3 extra klompjes
  • peper en zout

Voor het sausje:

  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 100g gedroogde pruimen, gehakt
  • 150 ml light sojaroom (Alpro)
  • 130 ml lichte siroop uit een blik met halve peertjes
  • 1 el olie
  • peper en zout, naar smaak

Voor erbij:

  • 1 blik (825g) met halve peertjes
  • 150g Blue Stilton, verkruimeld
  • 75g pecannoten/walnoten, gehakt/heel gelaten

Voor de puree:

  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 kastanjepompoen, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 15g verse dragonblaadjes, gesnipperd
  • 100 ml light sojaroom (Alpro)
  • peper en zout, naar smaak

 

WERKWIJZE

  1. Haal het varkenshaasje 30 minuten op voorhand uit de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Breng een grote pot met gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen en pompoen toe, breng opnieuw aan de kook, zet het vuur op laag en laat 20 minuten koken.
  4. Smelt ondertussen de eetlepel boter in een pan op middelhoog vuur. Kruid het varkenshaasje stevig af met peper en zout en schroei het vervolgens overal dicht (geregeld omkeren!). Leg het haasje in een braadslede.
  5. Verdeel de drie klompjes LV boter over het varkenshaasje en bak 20 minuten in de oven (voor een rosé haasje).
  6. Maak naar het einde van de gaartijd de saus: verhit de olie in de pan waarin je het haasje hebt geschroeid. Voeg de sjalot toe en bak aan.
  7. Doe de gedroogde pruimen, lichte siroop en light sojaroom erbij. Kruid met peper en zout, meng goed, zet het vuur op laag en laat de saus pruttelen tot de gewenste dikte.
  8. Wikkel het gebakken haasje in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  9. Maak tijdens de rustperiode de puree af: giet het kookwater af en voeg vervolgens de light sojaroom toe. Prak tot een gladde puree, voeg de gesnipperde dragon toe en kruid stevig af met peper en zout. Meng goed, proef en voeg desgewenst meer zout en/of peper toe.
  10. Warm de halve peertjes op in de resterende siroop.
  11. Serveer het varkenshaasje met de saus, de puree en halve peertjes afgewerkt met noten en Blue Stilton.Smakelijk!

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: