
Appel-peercake met Landens dretske
Dag van de leerkracht. Dat verdient een kleinigheidje uit de oven des huizes! Zelf sta ik vandaag achter mijn potten, pannen en oven i.p.v. voor de aula. ^^
Deze appel-peercake met Landens dretske, de beste bessenjenever op de markt (aldus de objectieve Landenaar), is de ideale lactosevrije cake om het begin van de herfst (én alle leerkrachten natuurlijk) te vieren! Hoera!
INGREDIËNTEN
- 175g LV boter, op kamertemperatuur (+ wat extra voor het invetten van de bakvorm)
- 175g lichtbruine suiker
- 1 tl vanille-extract
- 2 medium eieren
- 225 zelfrijzende bloem
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 3 el LV Griekse yoghurt (Alpro)
- 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd
- 1 peer (Early Desire van Delhaize leent zich goed), geschild, klokhuis verwijderd
- 4 el Landens dretske bessenjenever (of een andere bessenjenever) + 1 el extra voor de afwerking
- 45g pecannoten, grof gehakt
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 140° (hetelucht)/160° (conventioneel).
- Vet een kleine langwerpige cakevorm in met de extra boter en bekleed de onderkant en twee uiteindes met bakpapier.
- Snijd de appel en peer in kleine blokjes en doe ze samen met het Landens dretske in een mengkom. Meng goed en laat ze rusten terwijl je het deeg maakt.
- Klop de boter samen met de lichtbruine suiker en het vanille-extract tot een licht mengsel (4 à 5 minuten in de mixer).
- Voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen.
- Doe de bloem, yoghurt en het kaneel- en gemberpoeder erbij. Meng kort tot je een egaal deeg hebt.
- Schep blokjes appel en peer (samen met het Landens dretske) door het deeg met een houten lepel.
- Verdeel het deeg over de bakvorm, vlak de bovenkant af met je spatel en strooi de gehakte pecannoten over het deeg.
- Bak 1 uur en 25 minuten in de oven. Prik hier en daar een gaatje en verdeel de extra eetlepel Landens dretske over de lengte van de cake.
- Laat de cake vervolgens 20 minuten afkoelen in de bakvorm alvorens te serveren.

