Bik Romantique!,  Culikliekjes!

Herfsttiramisu

Lactosevrije tiramisu met een killercombo aan herfstsmaken! Appeljenever i.p.v. amaretto, laagjes perenmoes, een snuifje kaneel en lactosevrije chocolade met marsepein. To die for! Onderstaand recept is voor twee kleinere schotels, maar je kunt de tiramisu ook perfect in individuele porties klaarmaken (zie foto). 

Wij maakten deze tiramisu voor de toppertjes in de crèche en naschoolse opvang van onze jongste en oudste tijdens de Week van de Kinderopvang!

INGREDIËNTEN (voor 8 à 12 personen)

  • 4 eieren (2 hele eieren + 2 eidooiers/eiwitten)
  • 100g bloemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500g lactosevrije mascarpone (Dilea)
  • 1 pak lange vingers (165g)
  • 175g speculoos (Lotus)
  • 125ml + 6 el appeljenever
  • 6 peren (Conférence) + 1 appel (Primo), geschild, klokhuis verwijderd en in stukken gesneden
  • 100 ml water
  • 100g marsepeinchocolade (Ritter sport)
  • 10g lactosevrije fondantchocolade
  • kaneelpoeder

WERKWIJZE (Voor een schotel – Liever individuele porties: zie helemaal onderaan!)

  1. Doe de stukjes peer en appel in een kookpot samen met de 100 ml water, breng het water aan de kook, zet het vuur op laag en laat 20 à 30 minuten stoven met het deksel op de pan. Roer af en toe. Mix vervolgens tot een gladde moes met een staafmixer en laat volledig afkoelen.
  2. Doe de mascarpone in een mengkom en meng met de 2 eieren en 2 dooiers.
  3. Voeg de bloemsuiker, vanillesuiker en 6 el appeljenever toe. Meng goed.
  4. Klop de 2 eiwitten stijf in een aparte pot en schep ze met een spatel onder het mengsel.
  5. Leg één laag speculoos in een schotel en doe 1 tl jenever over elk koekje.
  6. Verdeel de helft van de perenmoes over de speculoos.
  7. Doe de helft van het mascarponemengsel erover en verdeel goed over de hele schotel.
  8. Leg vervolgens één laag lange vingers erbovenop en doe 1 tl jenever over elke lange vinger, gevolgd door een nieuwe laag perenmoes en mascarponemengsel.
  9. Breek de marsepeinchocoladestukjes in kleinere klompjes en verdeel ze over de schotel.
  10. Rasp de fondantchocolade over de schotel en werk af met enkele snuifjes kaneelpoeder.
  11. Zet de schotel in de koelkast en laat een nachtje opstijven.

Voor individuele porties:

  1. Volg stap 1 t.e.m. 4 (zie boven).
  2. Breek één speculoos lange vinger in stukjes en leg ze op de bodem van het dessertglaasje. Doe 1 tl appeljenever over de stukken.
  3. Voeg 1 overvolle el perenmoes toe en verdeel over de stukjes speculoos.
  4. Voeg vervolgens 2 overvolle el van het mascarponemengsel toe.
  5. Herhaal met lange vingers i.p.v. speculoos.
  6. Werk af met 1 stukje marsepeinchocolade, geraspte chocolade en een snuifje kaneelpoeder. (zie boven)

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: