Bik Exotique!

Lactosevrije lasagne met kip, chorizo en groentjes

Herfstweer, dat vraagt — nee, smeekt — om comfort food. En dan belanden we ten huize Plofknook al snel bij ons trouwe oventje. Deze lactosevrije lasagne heeft als basis een vulling van kipgehakt, suen sum (knoflookstengels; makkelijk te vervangen door gewone teentjes look), ui en fijngesnipperde boerenkool. De lactosevrije béchamelsaus wordt opgewaardeerd met wat geraspte grana padano, maar je kunt deze perfect vervangen door Dilea of vegan kaas. Eén van de pastalagen, tot slot, wordt vervangen door een laagje zoete aardappel en chorizoschijfjes. Aroma ten top, en een smaak die navenant is. Genieten.

INGREDIËNTEN (8 personen)

Voor de vulling:

  • 1kg gekruid kippengehakt (Liever nog meer groentjes in je lasagne? Vervang dan door 500g kippengehakt aangevuld met 500g gesnipperde paprika en broccoli in kleine stukjes.)
  • 8 stengels suen sum, gesnipperd (kan vervangen worden door 2 1/2 lookteentjes, al zal de smaak meer uitgesproken zijn)
  • 1 zoete ui, gesnipperd
  • 130g boerenkool (= pak van 350g, blaadjes losgescheurd van de harde nerf en fijngesnipperd)
  • 2 dozen passata (1 liter in totaal)
  • 1 blik tomatenblokjes met basilicum
  • 200 ml groentebouillon
  • 70g tomatenpuree
  • 3 el geroosterd paprikapoeder
  • 2 el olie

Voor de lactosevrije béchamelsaus:

  • 105g lactosevrije boter
  • 105g vloeiende bloem
  • 1l lactosevrije melk (Dilea)
  • 100g grana padano, geraspt (of Dilea Emmentaler)
  • een flinke snuif nootmuskaat
  • peper en zout (naar smaak)

Ook nog nodig:

  • 12 vellen lasagne
  • 275-300g zoete aardappel, in fijne schijfjes gesneden en kort geblancheerd
  • 80g plakjes chorizo
  • 1 zakje LV Emmentaler (Dilea)

 

WERKWIJZE

  1. Blancheer de schijfjes zoete aardappel enkele minuten. Je kunt ze in principe ook rauw in de lasagne stoppen, maar dan hebben ze wat meer beet.
  2. Verhit 1el olie in een grote kookpot. Voeg het kippengehakt en 1 el geroosterd paprikapoeder toe. Bak het gehakt rul. Haal het uit de kookpot en zet opzij.
  3. Verhit de resterende el olie. Bak de gesnipperde ui en suen sum gaar (+/- 5 minuten).
  4. Voeg vervolgens de passata, tomatenblokjes, groentebouillon, tomatenpuree, de rest van het geroosterde paprikapoeder en fijngesnipperde boerenkool toe. Meng alles goed en breng aan de kook.
  5. Zet het vuur op laag en laat 5 minuten sudderen. Haal vervolgens van het vuur.
  6. Maak ondertussen de lactosevrije béchamelsaus: smelt de boter in een kleine kookpot. Doe de bloem erbij en roer met een garde.
  7. Giet de melk beetje bij beetje erbij en roer het mengsel telkens glad.
  8. Zet het vuur op middelhoog en breng de saus al roerend aan de kook. Laat ze vervolgens al roerend indikken tot hoe jij het ze liefst hebt.
  9. Voeg de geraspte grana padano toe en kruid naar smaak af met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Verwarm de oven voor op 200°. Tijd voor de assemblage! (Tenzij je een überovenschotel in huis hebt, kan je deze lasagne het best verdelen over 2 schotels.)
  11. Vul de bodem van je ovenschotel(s) met een dunne laag vulling, gevolgd door lasagnevellen, een laag vulling en een laag béchamel.
  12. Leg vervolgens een laagje zoete aardappel en plakjes chorizo. Top deze laag met een nieuwe laag vulling en béchamel.
  13. Werk af met een laatste laag lasagnevellen, vulling en béchamel. (Als je alles in één schotel doet, heb je uiteraard meer laagjes.)
  14. Werk af met de geraspte Emmentaler en bak 40 minuten in de oven.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: