maneki neko cake plofknook
Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Maneki Neko Cake

Na de koalataart en konijntjescake vorig jaar kwam de kattencake voor onze 2-jarige. Papa’s liefde voor Azië leidde al snel tot de ideale combinatie: een maneki neko-verjaardagstaart! De basiscake werd een perencake met chocoladedruppels, de lactosevrije botercrème kreeg een frisse toets in de vorm van citroen en limoen. Yummy!

INGREDIËNTEN

Voor de cake (alles 2x, want je moet uiteraard 2 cakes maken — en ik ga ervan uit dat niet iedereen 2 identieke springvormen in huis heeft):

  • 2x 120g vegan boter (Violife)/sojaboter + wat extra om de springvorm in te vetten
  • 2x 120g donkerbruine suiker
  • 2x 2 eieren (M)
  • 2x 75g amandelpoeder
  • 2x 100g zelfrijzende bloem, gezeefd
  • 2x 1/2 tl bourbon vanille-extract (verkrijgbaar in AH)
  • 2x 1 el gemberpoeder
  • 2x 1 Conférencepeer, geschild
  • 2x 70g chocoladedruppels (smeltchocolade van Jumbo, bijvoorbeeld)
  • sap van 1 citroen
  • rolfondant (roze, wit en zwart)
  • Dr Oetker gouden parels

Voor de citroen-limoenbotercrème:

  • 250g vegan boter (Violife)/sojaboter, op kamertemperatuur
  • 500g bloemsuiker, gezeefd
  • 1 citroen, zeste en sap
  • 1 limoen, zeste en sap
  • 2 el sojamelk
  • oranje kleurstof (facultatief)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Vet een springvorm van 20 cm diameter in met de boter en bekleed de bodem en zijkanten (afzonderlijk) met bakpapier.
  2. Snijd de peren (zonder klokhuis weliswaar) in fijne blokjes (max. een paar mm dik). Doe ze in een kom met het citroensap, meng kort en zet opzij.
  3. Doe de boter en donkerbruine suiker in een mengkom en mix met een handmixer/staande mixer tot een egale massa.
  4. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en meng grondig.
  5. Doe de bloem, het amandelpoeder, gemberpoeder en vanille-extract erbij en meng tot een egaal beslag.
  6. Roer de helft van de stukjes peer, chocoladedruppels samen met wat citroensap door het beslag.
  7. Schep het (stevige) beslag in de springvorm. Zorg ervoor dat de bovenkant van het beslag zo vlak mogelijk is. (Belangrijk voor de assemblage.)
  8. Bak de cake 40 minuten in de oven (of tot een satéstokje in het midden van de cake er min of meer proper uit komt). Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens verder afkoelen op een rooster.
  9. Herhaal stap 1 t.e.m. 8 voor cake nummer twee.

Wanneer beide cakes volledig(!) afgekoeld zijn:

    1. Maak de botercrème: doe de zachte boter samen met de helft van de bloemsuiker in de mengkom van een staande mixer. Klop even op middelhoge stand. Ga met een spatel langs de randen, zodat je alles kunt gebruiken.
    2. Voeg de rest van de bloemsuiker toe, samen met de zeste en sap van de citroen en limoen + de melk. Laat de mixer 5 minuten op middelhoge stand zijn werk doen, maar ga af en toe nog eens met de spatel langs de randen.
    3. Houd een paar eetlepels botercrème apart en meng deze met de oranje kleurstof.

Assembleren die handel!

  1. Leg de eerste perencake op de taartschotel.
  2. Doe er 1/3 van de botercrème op en verdeel egaal over de bovenkant van de cake met behulp van een paletmes/gladde taartschraper.
  3. Leg de tweede cake erbovenop (Voorzichtig!)
  4. Breng een laag (maar niet alle resterende!) botercrème aan op de boven- en zijkant van het geheel. Deze laag krijgt sowieso wat kruimels erin van de cake, maar dat is niet erg! (Dit is het makkelijkst als je je taartschotel bovenop een luie Susan (draaitafel) zet.)
  5. Zet de cake 20 minuten in de koelkast.
  6. Haal de cake uit de koelkast en breng een laatste (egale) laag botercrème aan op de boven- en zijkant van de cake. Wil je graag mooie lijntjes in je crème, gebruik dan op het einde een gekartelde taartschraper.
  7. Breng de oranje botercrème voorzichtig aan met een kleine spatel en gebruik je gekartelde taartschraper om hetzelfde reliëf te krijgen als de rest van de taart.
  8. Rol de ogen, neus, snorharen en eventueel enkele extra “plekjes” uit zwarte, witte en roze rolfondant en breng ze aan op de cake. Kleur één van de oren oranje met wat oranje botercrème (Gebruik daar een penseel voor; zeker niet met je blote handen!).
  9. Breng de gouden parels rondom aan op de rand van de cake.
  10. Bewaar de cake in de koelkast en haal ze +/- 15 minuten voor het serveren eruit.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: